Dyrere at sende børn i privatskole

FRIT VALG: Den gradvise nedsættelse af det statslige bidrag har gjort det dyrere at sende børn på privatskole. Liberal Alliance vil hæve statens betaling, så flere familier får mulighed for frit at vælge skole. 

Det er blevet dyrere at sende børn på privatskoler eller friskoler. Liberal Alliance vil gøre det billigere ved at hæve statsstøtten fra 71 pct. til 80 pct. af udgiften til en folkeskoleelev.
Det er blevet dyrere at sende børn på privatskoler eller friskoler. Liberal Alliance vil gøre det billigere ved at hæve statsstøtten fra 71 pct. til 80 pct. af udgiften til en folkeskoleelev.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

 Folkeskolereformen forringer folkeskolen, og samtidig skruer man så ned for privatskolen, så man samlet set forringer grundskolen – på begge sider. Det er dybt betænkeligt.

Merete Riisager
Undervisningsordfører for Liberal Alliance
Fakta
I 2012 gik 105.000 børn i friskole eller privatskole. Blandt en række foreninger for frie grundskoler er Danmarks Privatskoleforening den største. Her er forældrebetalingen steget med cirka 30 procent siden den gradvise nedsættelse af statens bidrag - den såkaldte koblingsprocent - fra 75 pct. til 71 pct. Den gradvise nedsættelse af statsstøtten startede under den tidligere VK-regering i 2010. Dengang lovede både SF og de Radikale, at de ville rulle besparelserne tilbage, mens Socialdemokraterne talte om at indføre sociale taxametre. Men da den nuværende regering kom til, valgte man at fortsætte den planlagte nedsættelse af koblingsprocenten.

Staten skal bidrage med en større del af betalingen for de elever, der går på friskoler eller private grundskoler. Det skal øge valgfriheden og give alle typer af familier bedre mulighed for frit at kunne vælge mellem folkeskole eller privatskole.

Sådan lyder det fra Liberal Alliance, der i sin 2025-plan foreslår at hæve det statslige bidrag pr. elev fra 71 procent til 80 procent af udgiften til en gennemsnitselev i folkeskolen.

Det skal ses i lyset af, at statsstøtten – også kaldet koblingsprocenten – siden 2010 gradvist er blevet sænket fra 75 pct. til 71 pct. Sænkningen startede under den tidligere VK-regering og er blevet videreført af den nuværende regering, trods løfter om det modsatte.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00