Partier kræver svar om nedlukning efter opsigtsvækkende Brostrøm-mail

CORONA: Partier kræver svar fra statsministeren efter afsløringen af, at Sundhedsstyrelsens direktør syv timer før nedlukningen af Danmark frarådede at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er nødt til at forklare, hvorfor hun – trods Sundhedsstyrelsens anbefalinger – valgte at lukke skoler, børnehaver og vuggestuer på det historiske pressemøde 11. marts.

Det kræver Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative, efter at BT har fortalt, at styrelsesdirektør Søren Brostrøm syv timer før pressemødet frarådede at lukke skoler, børnehaver og vuggestue, fordi styrelsen vurderede, at en sundhedsfaglig vurdering ikke kunne forsvare beslutningen.

"Vi håber, at hun af egen drift finder ud af, at det er fornuftigt at forklare danskerne, hvorfor hun har sagt noget, der ikke passer. Men ellers vil vi selvfølgelig i Folketinget kræve svar," siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Statsministeren gav på pressemødet udtryk for, at nedlukningen baserede sig på myndighedernes anbefalinger.

"Og det er jo at føre danskerne bag lyset. Anderledes kan det ikke tolkes," siger Peter Skaarup.

Tvivl om anbefaling
Statsministeren fortalte på pressemødet, at regeringen havde rådført sig med myndighederne om nedlukningen.

Også Venstre og Konservative kritiserer ifølge Ritzau, at regeringen ikke selv adresserede det politiske valg på pressemødet om ikke at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Peter Skaarup deltog i et samråd med statsministeren 9. juni, hvor han flankeret af politikere fra oppositionen, som krævede svar om baggrunden for nedlukningen af Danmark.

På samrådet burde statsministeren have forklaret, hvorfor regeringen valgte at overhøre myndighedernes anbefalinger om nedlukningen, mener han. Mette Frederiksen fortalte på samrådet, at regeringen havde fået anbefalinger fra "en bred myndighedsgruppe", men hun kom ikke nærmere ind på, hvilke anbefalinger lå til grund for regeringens konkrete initiativer.

"Det her handler om, hvorvidt man kan stole på politikere, og derfor skal vi have en begrundelse for, at regeringen valgte at overhøre Sundhedsstyrelsens anbefalinger så markant ved at lukke skoler ned, selvom det blev frarådet. Får vi ikke det, så indkalder vi igen til samråd eller kræver svar på anden vis. Det siger sig selv," siger Peter Skaarup.

BT har som følge af mailen fra Søren Brostrøm forsøgt at få en kommentar fra Mette Frederiksen. Statsministeriet henviser til samrådet den 9. juni.

Forrige artikel Søren Brostrøm frarådede nedlukning syv timer før historisk pressemøde Søren Brostrøm frarådede nedlukning syv timer før historisk pressemøde Næste artikel Sommerserie med Mette Thiesen: Sommerserie med Mette Thiesen: "Jeg har engang modtaget ros fra en radikal, for at det ikke skal være løgn"