Erhvervsskole-elever: Plads til både kloge hænder og hoveder

DEBAT: Det er afgørende, at både hjerte, hænder og hoved er med, når unge træffer uddannelsesvalg, skriver Helene Glundholt, ny formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO).

Af Helene Glundholt
Erhvervsskolernes Elevorganisation

I Danmark uddanner vi dygtige faglærte med forståelse for deres håndværk, men manglen på dem stiger hvert år.

Når kun 20 procent af de unge vælger en erhvervsuddannelse, hvordan skal vi så give det danske arbejdsmarked de faglærte, de råber efter? Mange har forsøgt at svare, men nu vil jeg komme med mit bud.

Med snart seks års erfaring fra erhvervsuddannelserne har jeg mødt langt flere kompetente mennesker med både hoved, hænder og hjerte på rette sted.

Alligevel hører jeg alt for ofte, at så længe hænderne er skruet godt på, så er det lige meget, om hovedet virker, eller hjertet er med. 

Kan det virkelig være rigtigt? Svaret er selvfølgelig nej!

Fordomme om erhvervsuddannelser trives
Jeg har i forbindelse med EEO’s kampagne Vejen til en erhvervsuddannelse været rollemodel for mit fag og præsenteret grundskoleelever for, hvad en erhvervsuddannelse går ud på. Der stødte jeg på en af de klassiske fordomme om erhvervsuddannelserne, som jeg vil dele her.

En lærer trak to unge til side og sagde med fordom i stemmen:

"I mangler fokus og kan ikke sidde stille, og netop derfor skal I lytte efter: En erhvervsuddannelse er jeres mulighed for en fremtid."

Jeg blev og er stadig bekymret ved tanken om sådan et synspunkt angående vores erhvervsuddannelser. For hvad nu, hvis alle fravælger en erhvervsuddannelse på grund af fordomme, som den lærer havde?

Hvem skal så bygge vores huse, passe på vores miljø og sikre Danmarks fremtid?

Lyst, vilje og viden går hånd i hånd
I min optik er det vigtigt, at det er lysten og viljen, der driver et uddannelsesvalg. Få unge vælger en erhvervsuddannelse første gang, og det skyldes ofte for lidt viden om lige netop de uddannelser.

Det er konsekvensen af manglende fokus på vejledning eller følelsen af, at retten til at vælge ikke er ens egen. 

For selvom vi ville ønske, at alle tager en uddannelse af egen lyst og frie vilje, må vi erkende, at der er lagt et pres ned over unges hoveder i dag, som ikke alle kan overkomme.

Nogle får stoppet en uddannelse ned i deres rygsæk, uden at de nødvendigvis vil slæbe på den fremadrettet. Det gør de, fordi vi i dag har skabt et system, hvor det først og fremmest er vigtigt at komme i uddannelse lige efter grundskolen.

Dernæst kan du eller din skole så tænke over, om den uddannelse rent faktisk er det bedste for dig.

Gode karakterer er ikke spild
Da jeg gik ud af grundskolen, var det gymnasiet, der var klar til at blive stoppet ned i min rygsæk, men hvad skulle jeg som person bruge en gymnasial uddannelse til, hvis ikke jeg havde hjertet og gejsten med mig?

Gode karakterer bliver ikke spildt i et håndværkerfag, for selvom man er et bogligt geni, udelukker det ikke, at hænderne er skabt til at arbejde med.

Løsningen på manglende faglærte triller ikke ind af døren i morgen, for vores erhvervsuddannelser er ikke nødvendigvis for alle. Det er vigtigt, at elever får muligheden for selv at vælge deres fremtid og være sikre på, at de er klar til at gå det skridt ekstra, det kræver at starte på, måske, resten af deres fremtid.

Jeg mener, at Danmark skal være klar til at prøve nye metoder til den vejledende proces, nedbryde fordomme på erhvervsuddannelserne og vise, at der både er plads til kloge hænder og hoveder.

Forrige artikel 3F: Gør sociale klausuler obligatoriske 3F: Gør sociale klausuler obligatoriske Næste artikel Danske Erhvervsskoler: Flere skal vælge erhvervsuddannelse – og gennemføre Danske Erhvervsskoler: Flere skal vælge erhvervsuddannelse – og gennemføre