Debat

FA: 3F’s økonomiske praktik-puf vil ikke virke

DEBAT: Forslaget fra 3F om at få virksomheder til at tage flere lærlinge med økonomiske incitamenter er decideret dårligt. Det skriver Mariane Dissing fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening og peger på negative konsekvenser for både virksomheder og lærlinge.

Økonomiske incitamenter til etablering af praktikpladser vil blive en belastning for virksomhederne og en begrænsning for lærlingene, skriver FA-direktør Mariane Dissing.
Økonomiske incitamenter til etablering af praktikpladser vil blive en belastning for virksomhederne og en begrænsning for lærlingene, skriver FA-direktør Mariane Dissing.Foto: Pressefoto/FA
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mariane Dissing
Administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

I Altinget: uddannelse åbner undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) tirsdag op for at indføre økonomiske incitamenter for at få landets virksomheder til at etablere flere praktikpladser.

Baggrunden er et forslag fra fagforbundet 3F, der konkret går ud på, at Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) skal overkompensere de virksomheder, der tager en lærling, mens bidraget skal sættes op for de virksomheder, der ikke har taget en lærling det seneste år.

I Finanssektorens Arbejdsgiverforening synes vi, at det er en rigtig dårlig idé. 

Fakta
Vil du også blande dig i debatten?
Send dit debatindlæg til [email protected].

Det er ganske enkelt absurd at tro, at der ud af det blå vil opstå ekstra praktikpladser, blot fordi virksomhederne pålægges ekstra udgifter.

Kravene ændrer karakter
Det gælder ikke mindst, når vi taler om den finansielle sektor, som bliver mere og mere videnstung. 

Det er ganske enkelt absurd at tro, at der ud af det blå vil opstå ekstra praktikpladser, blot fordi virksomhederne pålægges ekstra udgifter.

Mariane Dissing
Administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Vi ser en klar tendens til, at kompetencekravene i sektoren er stigende, og behovet for traditionel faglært arbejdskraft dalende. Der sker ganske enkelt en strukturel forskydning i sektoren i disse år. 

Det betyder også, at finanssektoren i stigende grad tilbyder praktikophold til finansøkonomer og finansbachelorer. 

Netop derfor giver det ingen mening at forestille sig, at man gennem økonomiske incitamenter pludselig skaber et behov for flere elevpraktikpladser i finanssektoren.    

Vil gå ud over beskæftigelsen
Til gengæld giver det god mening, at virksomhederne i stedet tilpasser antallet af praktikpladser til det antal job, der rent faktisk udbydes til faglært arbejdskraft i finanssektoren. Sådan er det allerede i dag. 

Konkret betyder det, at når finansielle virksomheder indgår uddannelsesaftaler, så er det altid med fastansættelse for øje, når uddannelsen er gennemført. Og med en beskæftigelsesprocent på over 90 taler resultaterne for sig selv.

Bliver forslaget fra 3F til virkelighed, vil det derfor enten betyde, at virksomhederne i den finansielle sektor blot bliver pålagt ekstra udgifter, eller at beskæftigelsesprocenten for finans-elver vil falde markant, fordi virksomhederne tager flere elever ind, end de har behov for.

Det er ikke den vej, vi skal!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00