Debat

Fasthold ambitionen om en fleksibel fleksuddannelse

DEBAT: Helene Valgreen, Danmarks Vejlederforening, og Trine Bendix, Dansk Folkeoplysnings Samråd, opfordrer regeringen til at bevare visionen om en bred fleksuddannelse for de unge, der ikke er parate til gymnasiet eller erhvervsuddannelse.
Fleksuddannelsen skal ikke kun være for de allersvageste, mener Helene Valgreen og 
Trine Bendix.
Fleksuddannelsen skal ikke kun være for de allersvageste, mener Helene Valgreen og Trine Bendix.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helene Valgreen
Formand for Danmarks Vejlederforening
Trine Bendix
Sekretariatsleder i Dansk Folkeoplysnings Samråd

Med stor præcision har de to store erhvervsorganisationer Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening sat fokus på, hvor vigtigt det er, at en kommende fleksuddannelse er ambitiøs nok og ikke lukker sig om en meget lille målgruppe.

Altinget | Uddannelse den 12. november argumenterede chefkonsulent Claus Rosenkrands Olsen, DI, for, at målgruppen skal være langt bredere end 3-5 procent af en årgang, hvis den skal løse opgaven.

I Berlingske Tidende den 14. november skrev direktør Henrik Bach Mortensen, DA: "Det er en stor og sammensat gruppe af unge, som skal samles op af et nyt og tredje ben af uddannelse [...]. Den nye fleksuddannelse skal kunne favne op til 20 procent af en årgang, som ellers svigtes i uddannelsessystemet."

Vi vil på det kraftigste advare regeringen mod at falde i fælden og kun åbne det nye tilbud for de virkeligt svage.

Helene Valgreen og Trine Bendix
Formand for Danmarks Vejlederforening og sekretariatsleder i Dansk Folkeoplysnings Samråd

På de unges vegne har vi - som vejledere og som folkeoplysere - glædet os til en fleksuddannelse, der kan ramme den meget brede og komplekse målgruppe, som vi erfaringsmæssigt ved udgør virkeligheden. Vi vil på det kraftigste advare regeringen mod at falde i fælden og kun åbne det nye tilbud for de virkeligt svage.

Stort behov for en ambitiøs fleksuddannelse

Behovet for fleksuddannelsen er opstået, fordi en meget stor del af de unge af vidt forskellige grunde ikke er parate til at gennemføre gymnasiet eller en erhvervsuddannelse. Det er unge med mange forskellige barrierer for at gennemføre en traditionel ungdomsuddannelse.

De skal ikke have et standardtilbud fra hylden. De har brug for et tilbud, der lever op til navnet og faktisk bliver fleksibel:

  • Fleksibelt indrettet i forhold til den enkelte unge
  • Fleksibel i form af løbende optag
  • Fleksibel i sin sammensætning af lærings-, vejlednings- og praktik-tilbud
  • Fleksible muligheder for at benytte forskellige institutioner
  • Fleksible holdstørrelser og holdsammensætninger.

Ideen om fleksuddannelsen var et visionært bidrag til at løse et stort samfundsproblem. Derfor lyder vores opfordring til regeringen: Fasthold visionen og ambitionerne. Lad os få en fleksuddannelse, som er bred og reelt fleksibel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bendix Knudsen

Souschef for Kultur, Bibliotek & Idræt, Roskilde Kommune, bestyrelsesmedlem, DIPD, bestyrelsesmedlem, Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00