Debat

FGU og VUC i fælles opråb: Vi løser en vigtig samfundsopgave

Vi er der for mennesker, der ellers ville sidde fast i systemet uden uddannelse og job, hvis der ikke var et målrettet uddannelsestilbud til dem, skriver Pernille Brøndum og Hanne Fischer.

Det er afgørende, at vi fortsat sikrer, at VUC og FGU er til stedet som et tilbud lokalt og tæt på målgrupperne, skriver Pernille Brøndum og Hanne Fischer.
Det er afgørende, at vi fortsat sikrer, at VUC og FGU er til stedet som et tilbud lokalt og tæt på målgrupperne, skriver Pernille Brøndum og Hanne Fischer.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Pernille Brøndum
Hanne Fischer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En af tidens meget omtalte udfordringer er, at vi i 2030 ifølge BUPL og Danske SOSU-skoler kommer til at mangle 14.000 pædagoger og 16.000 SOSU’er.

Det er en alvorlig udfordring, og det vil ramme en stor del af danskerne. Det er vores børn, vi ikke kan få passet, og vores ældre, der ikke får den hjælp, de har brug for.

Både VUC og FGU er et vigtigt led i fødekæden til flere uddannede pædagoger og SOSU’er samt andre faglærte, vi som samfund ikke kan undvære.

Vi er nødt til at have et institutionslandskab, som kan rumme alle

Pernille Brøndum og Hanne Fischer
Hhv. formand, Danske HF & VUC og formand, direktør- og rektorkollegiet i FGU

Men vi er ramt af en voldsom nedgang i antallet af elever og kursister på grund af højkonjunkturen, og det har allerede haft store konsekvenser for vores afdelinger rundt om i landet.

En VUC-afdeling er lukket i år, og en anden lukker i 2023. Både hos VUC og FGU er økonomien så presset, at stillinger blevet nedlagt, og gode medarbejdere er blevet afskediget.

Vi er selvfølgelig glade for, at regeringens finanslovsforslag indeholder midler til FGU og voksen- og efteruddannelse. Men der skal mere til på både den korte og lange bane, hvis VUC og FGU fortsat skal kunne lave de bedst mulige og målrettede tilbud til vores unge og voksne i hele landet.

Tallene taler for sig selv 

Resultaterne på VUC og FGU taler et tydeligt sprog. Syv ud af ti kursister på hf-uddannelserne er videre i job eller i gang med videregående uddannelse et halvt år efter VUC. 14 procent af dem, der begynder på pædagogstudiet, kommer fra VUC.

På FGU-området viser nyeste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, at 43 procent af landets FGU-elever er i gang med en uddannelse eller i arbejde fire måneder efter, de har afsluttet et forløb på FGU. Heraf er 29 procent fortsat på en ungdomsuddannelse, i mange tilfælde en erhvervsuddannelse.

Læs også

En stor del af dem, der vælger FGU og VUC, har nogle komplekse udfordringer, som gør det svært at finde fodfæste i uddannelse og på arbejdsmarkedet.

En del har allerede været i gang med en ungdomsuddannelse, men er faldet fra, nogle har psykiatriske diagnoser, mens andre ikke har haft de bedste resultater med fra grundskolen og derfor skal hæve deres niveau i for eksempel dansk og matematik, inden de kan tage en uddannelse.

Fælles for dem er, at mange af dem vælger en professions- eller erhvervsuddannelse efter FGU eller VUC.

Placering er afgørende

Vi er afgørende elementer i uddannelsessektoren, fordi vi er der for mennesker, der ellers ville sidde fast i systemet uden uddannelse og job, hvis der ikke var et målrettet uddannelsestilbud til dem.

Rekrutteringen til professionsuddannelser og erhvervsuddannelser bliver ramt, når vi lukker afdelinger

Pernille Brøndum og Hanne Fischer
Hhv. formand, Danske HF & VUC og formand, direktør- og rektorkollegiet i FGU

Men de grupper kommer kun i gang og holder ved, hvis de har mulighed for at gå på en skole, der ligger tæt på deres hjem.

Vi ved af erfaring, at dem, der har en lidt tungere social eller faglig bagage eller børn og job ved siden af, har brug for et uddannelsestilbud tæt på. De tager ikke bussen til den næste by, hvis den lokale skole lukker.

Derfor er det afgørende, at vi fortsat sikrer, at VUC og FGU er til stedet som et tilbud lokalt og tæt på målgrupperne.

Det rammer rekrutteringen til professionsuddannelser og erhvervsuddannelser, når vi lukker afdelinger. Det har vi ikke råd til som samfund.

Med de enorme rekrutteringsudfordringer, der er under opsejling, har vi brug for alle hænder. Alle der kan og vil, skal have mulighed for at tage en uddannelse, men det kræver, at FGU og VUC er til stede bredt i hele landet.

Rummelighed

Derfor er det vores klare ønske og håb, at politikerne meget bliver enige om både akutte og langsigtede løsninger, så FGU og VUC fortsat kan udføre den vigtige samfundsopgave, vi hver især er sat i verden for at løse.

Herunder de yngre uden uddannelse og job, som er en målgruppe, der i mange år har været fokus på at hjælpe.

Vi er nødt til at have et institutionslandskab, som kan rumme dem alle. Det er en nødvendig investering for både den enkelte og for samfundet, så vi er her, når konjunkturerne vender og flere tager uddannelse igen.

Samfundet sørger for, at der er de nødvendige brandstationer, selv om antallet af brande falder, for vi har brug for beredskabet. Det samme gælder FGU og VUC.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Brøndum

Rektor, Nordvestsjællands HF & VUC og formand for Danske HF & VUC – Lederne
cand.mag (Københavns Uni. 1994)

Hanne Fischer

Direktør, FGU Vestegnen, formand, FGU Danmarks Direktør- og Rektorkollegium
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024