Debat

FH: Gør de mange midlertidige uddannelsestiltag til arbejdsløse varige

Retten til et uddannelsesløft for arbejdsløse risikerer at udløbe i 2023. Det har vi hverken tid eller råd til, skriver Nanna Højlund, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Vi skal opprioritere uddannelse og opkvalificering af arbejdsløse, så ledighedsperioden bruges til at skabe flere faglærte i Danmark, skriver Nanna Højlund.
Vi skal opprioritere uddannelse og opkvalificering af arbejdsløse, så ledighedsperioden bruges til at skabe flere faglærte i Danmark, skriver Nanna Højlund.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Nanna Højlund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skulle nogle være i tvivl, kan man kigge ud ad vinduet: Vinteren nærmer sig med hastige skridt og dermed også årsskiftet.

Det betyder også, at Danmark skal have en ny finanslov. I år er det en lidt speciel øvelse, fordi finanslovsforhandlingerne, der normalt ville finde sted netop nu, er afløst af den vigtige øvelse, at forsøge at danne et nyt fundament for en ny regering i Danmark.

Derfor er der lagt op til, at Danmark får en midlertidig finanslov indtil en regering er dannet. Men hvad så med de midlertidige uddannelsestiltag til arbejdsløse, der udløber ved årsskiftet? 

Vores forhåbning var, at de i forbindelse med finanslovsforhandlingerne kunne blive forlænget, fornyet eller måske endda styrket. Nu virker det mere usikkert, hvordan deres skæbne bliver i den midlertidige finanslov. Væsentligst gælder det retten til et uddannelsesløft, som Finansministeriet skønner vil øge arbejdsudbuddet med 300 fuldtidspersoner varigt. 

Opgør med de midlertidige forsøg
Økonomien til den midlertidige ordning udløber med udgangen af 2022, og den permanente ordning er først finansieret fra 1. januar 2024. Det skaber et hul i 2023, som naturligvis bør lukkes. Hvis en ordningen er god i går og i morgen, så er den det nok også i dag. Det må være en bunden opgave at finde penge til det. 

Netop nu er der en lang række midlertidige forbedringer, der står til at udløbe. Det gælder eksempelvis jobrotationsordningen og voksenlærlingeordningen

Nanna Højlund
Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation

Desværre kan usikkerheden om økonomien allerede have konsekvenser i dag. Således kan erhvervsskolerne naturligt nok frygte for, at der ikke er den samme økonomi i ordningen i 2023 og må tilpasse sig derefter, hvilket betyder fyringer og færre kurser. Det skaber et ”dyk” i en ordning, der sikrer at ufaglærte arbejdsløse bliver faglærte. Det har vi hverken tid eller råd til. 

Men udfordringen gælder ikke kun uddannelsesløftet. Netop nu er der en lang række midlertidige forbedringer, der står til at udløbe. Det gælder eksempelvis jobrotationsordningen, voksenlærlingeordningen og andet.

Forbedringer, der i nærmest i alle tilfælde er blevet vedtaget med en klausul om, at det skulle evalueres, hvorvidt og hvordan forbedringerne har virket. Men evalueringerne er ikke færdige. Og behovet er der fortsat. Så hvorfor ikke holde fast, indtil vi ved, hvordan det virker?

Vi skal grundlæggende gøre op med de mange midlertidige forsøg og ordninger på beskæftigelsesområdet. Og vi skal opprioritere uddannelse og opkvalificering af arbejdsløse, så ledighedsperioden bliver brugt på en måde, der styrker tilknytning til arbejdsmarkedet og samtidigt skaber flere faglærte i Danmark.

Men nu og her står vi i en særpræget situation, der kræver omtanke. Husk derfor uddannelsesordningerne på den midlertidige finanslov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nanna Højlund

Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), forkvinde, Sosu H (2018-), medlem, 2030-panelet, formand, Arbejdermuseet
pædagogmedhjælper, Master i public administration (CBS 2013)

0:000:00