Debat

Finanssektoren: AMU skal nytænkes

DEBAT: Det er et aktivt valg, når virksomhederne ikke gør brug af AMU-kurser, for de er ikke fulgt med arbejdsmarkedets udvikling, skriver FA-direktør Mariane Dissing. Hun foreslår et nyt, videregående system.

AMU-systemet bør gentænkes, skriver Mariane Dissing fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening.
AMU-systemet bør gentænkes, skriver Mariane Dissing fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening.Foto: Pressefoto/FA
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mariane Dissing
Administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Forleden forlød det i Altingets spalter, at mange virksomheder vender AMU-kurser ryggen. Det kan vi nikke genkendende til i finanssektoren, der stort set ikke anvender AMU-kurser længere. 

Og det er der en god grund til.

Siden 1960, hvor AMU så dagens lys, har arbejdsmarkedet nemlig udviklet sig markant. Specielt i de senere år har dele af arbejdsmarkedet ændret sig meget ikke mindst på grund af teknologiske landvindinger. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

AMU matcher ikke kravene
Udviklingen har betydet, at en større og større del af arbejdsmarkedet i dag er karakteriseret ved at være vidensintensivt. 

På det vidensintensive arbejdsmarked løber udviklingen stærkt, og kravene til medarbejdernes kompetencer stiger konstant. 

Løsningen er at oprette et AMU-system for lønmodtagere med videregående uddannelser, et V-AMU.

Mariane Dissing
Direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Netop derfor er behovet for løbende efteruddannelse særligt stort i de vidensintensive sektorer. Desværre henvender AMU sig ikke til den del af arbejdsmarkedet, og derfor fravælger de vidensintensive virksomheder AMU og finder andre veje til efteruddannelse.

Uddannelserne skal gå videre
Intentionen med AMU er at medvirke til at løse omstillings- og tilpasningsudfordringer på arbejdsmarkedet. Det er en konstruktiv og fremadrettet intention. Den skal vi holde fast i. 

Men det nødvendiggør en nytænkning af AMU-systemet, så det passer til nutidens arbejdsmarked. Løsningen er at oprette et AMU-system for lønmodtagere med videregående uddannelser, et V-AMU (Videregående Arbejdsmarkedsuddannelser). V-AMU skal fungere parallelt med AMU og finansieres inden for det nuværende VEU-system.

Et V-AMU vil være et vigtigt bidrag til at skabe et langt bedre og bredere match mellem udbuddet af efteruddannelser og arbejdsmarkedets behov både i dag og i fremtiden. 

Det vil medvirke til at sikre tilstrækkelig velkvalificeret arbejdskraft både på den korte og den lange bane. Og det er helt centralt for, at de danske vidensintensive virksomheder kan bevare og styrke deres vækst og konkurrenceevne.  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00