Fødevare-formand: Genindfør elevløn på produktionsskolerne

DEBAT: De unge fravælger i stigende grad produktionsskolerne, efter regeringen har fjernet elevlønnen. Det er problematisk, da de unge let kan havne i kriminalitet, skriver formand for FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen.

Af Leif Wilson Laustsen
Formand for FødevareDanmark og ambassadør for produktionsskolerne

Med finansloven for i år vedtog politikerne at erstatte elevlønnen på produktionsskolerne med SU, som er væsentligt lavere. Siden har produktionsskolerne oplevet et fald på hele 30 procent i elevindtaget. Det er stærkt bekymrende.

Spørgsmålet er jo, hvad der nu bliver af de unge mennesker, som ellers ville være kommet ind på en produktionsskole.

Det er fint, hvis de i stedet er i gang med en erhvervsuddannelse, men det er de næppe, så hvor er de nu?

Produktionsskolerne redder de unge
Det, som produktionsskolerne har været fantastiske til, er at tage hånd om unge mennesker, som er i vildrede med, hvad de vil og kan her i livet.

Disse unge er typisk trætte af at gå i skole og kan ikke overskue et uddannelsesforløb og er i det hele taget umotiverede.

De havner nemt i bander og anden form for kriminalitet. Her er produktionsskolerne redningen for rigtig mange, og det, som skolerne har kunnet friste med, har blandt andet været en anstændig elevløn for det arbejde, som eleverne faktisk udfører.

Den har man nu fjernet, og nu ser vi så det sørgelige resultat i nye tal fra Undervisningsministeriet.

Der er ingen grænser for, hvad regeringen siger, at den vil gøre for at undgå, at unge mennesker havner i bandemiljøer og kriminalitet.

Men det virker jo lige modsat, når den gør det sværere for produktionsskolerne at tiltrække de unge, for produktionsskolerne er samfundets bedste alternativ til dem, som ikke ved, hvad de vil, og til dem, som ikke kan komme ind på en erhvervsuddannelse på grund af nye karakterkrav.

En af produktionsskolernes hovedopgaver er netop at gøre de unge klar til at tage en erhvervsuddannelse og om nødvendigt at hjælpe dem med at klare karakterkravene gennem en særlig optagelsesprøve.

Der er ingen tvivl om, at de penge, der spares ved at erstatte elevlønnen med SU, nu kommer til at koste meget mere i andre former for foranstaltninger og med langt ringere effekt.

Genindfør elevlønnen
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har opgjort, at Danmark kommer til at mangle flere end 70.000 faglærte i 2025. Samtidig er der udsigt til et overskud af ufaglært arbejdskraft på 65.000 personer.

Hvis vi skal afværge denne udvikling, er produktionsskolerne et af vore bedste midler.

Det handler jo ikke kun om, at vi skal have færre djøf’ere, men også om at begrænse antallet af ufaglærte.

Så produktionsskolerne gør nytte på to meget vigtige områder: De opfanger unge, som ellers bliver tiltrukket af uheldige miljøer, og de motiverer dem til at tage en faglig uddannelse, hvilket samfundet har hårdt brug for.

Derfor henstiller jeg kraftigt til, at Folketinget med den kommende finanslov genindfører elevlønnen, som den var i 2016.

Forrige artikel Debat: Bevar den eksisterende EGU Debat: Bevar den eksisterende EGU Næste artikel Iværksætter: Få nu privatøkonomi på skoleskemaet Iværksætter: Få nu privatøkonomi på skoleskemaet