Fødevare-formand: Regeringen bør bevare produktionsskolernes struktur

DEBAT: Regeringens udspil til en ny forberedende uddannelse giver god mening, hvis man bevarer produktionsskolernes struktur og praktiske tilgang. Det mener Leif Wilson Laustsen, formand for FødevareDanmark og Danske Slagtermestre.

Placeholder image
"Vi skal sørge for, at de praktisk anlagte unge kan få lov at få fingrene i farsen, når de skal lære," skriver Leif Wilson Laustsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Wilson Laustsen
Slagtermester, formand for FødevareDanmark og Danske Slagtermestre samt medlem af byrådet i Assens (V)

Som arbejdsgiver og fagperson er jeg optaget af, at vi i Danmark har gode erhvervsuddannelser. Derfor optager det mig også, at regeringen ønsker at reformere de forberedende tilbud.

Det kan give rigtig god mening, men kun hvis vi gør det rigtigt: Vi skal bevare produktionsskolernes praktiske udgangspunkt for undervisningen. Og vi skal fastholde det gode liberale princip om selvejende institutioner!

Det praktiske udgangspunkt
Heldigvis har vi i Danmark masser af muligheder for at få en god erhvervsuddannelse. Men alligevel er der en gruppe af unge, der ikke kan se sig selv i nogen af dem. Det kunne jeg heller ikke selv, da jeg gik ud af folkeskolen. Jeg ville alting og ingenting.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til debat@altinget.dk

Men jeg var så heldig at møde nogle, der mente, at det med at blive slagter lige var noget for mig.

I dag er det blandt andet produktionsskolerne, der tager sig af de unge, der ikke umiddelbart kan se sig selv som slagter eller smed eller noget helt syvende. Her kan de få smag for et fag, få lyst til et arbejde, finde ud af, at de kan noget og lære at samarbejde og udvise ansvar. Hver gang en ung finder ud af, hvad han vil og kommer godt i gang med det, er det en succes for ham selv og for os alle sammen.

Vi skal bevare produktionsskolernes praktiske udgangspunkt for undervisningen. Og vi skal fastholde det gode liberale princip om selvejende institutioner

Leif Wilson Laustsen, Formand for FødevareDanmark og Danske Slagtermestre

Dén praktiske tilgang skal vi have med over i en kommende Forberedende Grunduddannelse!

Set fra erhvervslivets synspunkt
I Danske Slagtermestre og i FødevareDanmark er vi rigtig glade for samarbejdet med produktionsskolerne. Deres unge er praktisk anlagte. De har brug for at afprøve tingene i virkeligheden for at finde ud af, om det overhovedet er noget for dem.

I mit eget erhverv, slagterfaget, og på fødevareområdet i det hele taget, er vi praktiske folk, der har brug for praktisk anlagte unge, der har lyst til at tage fat. Unge, der får øje på fagets muligheder, når de får lov at arbejde med det. Det har vist sig at være et godt match.

Produktionsskolerne dækker hele landet, og mange steder har de rigtig gode netværk i forhold til kommunale instanser og lokale uddannelsesinstitutioner og ikke mindst til det lokale erhvervsliv. Her kan de unge afprøve et fag i en praktikperiode, og virksomheden kan afprøve en ung, der måske kan blive en kommende medarbejder.

Gode rammevilkår og arbejdsforhold
Som arbejdsgiver ved jeg, hvor meget gode arbejdsforhold betyder for et veludført arbejde. Så når regeringen vil skabe en ny Forberedende Grunduddannelse, skal vi sørge for, at den får så gode forhold som muligt.

Vi skal sørge for, at de praktisk anlagte unge kan få lov at få fingrene i farsen, når de skal lære. Og vi skal sørge for at bevare nærheden til lokalsamfundet såvel som til den enkelte unge. Store moderinstitutioner med lang vej mellem ledelse og medarbejdere, elever og lokalsamfund vil være en alvorlig svækkelse.

Og endelig skal vi sørge for, at de statslige selvejende institutioner med et centralt fastsat taxameter, som vi kender dem fra erhvervsskolerne, bevares. Det er et godt liberalt princip, og det sikrer uafhængighed af lokale budgetter og et ensartet tilbud til alle unge i hele landet. På den måde vil vi bevare og styrke en enestående mulighed for de praktiske unge, som dansk erhverv har så stor brug for.

Omtalte personer

Leif Wilson Laustsen

Formand, Danske Slagtermestre & Fødevaredanmark, formand, slagterfagets fælles udvalg,
EFG (Holstebro)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser