Før slutspurt: DF overvejer milliard til landkommuner og elevløn til sosuer

FINANSLOV: Den kommende uge vil finanslovsforhandlingerne tage fat på den afsluttende fase. DF er fortsat uafklaret om fordelingen af 1,4 milliarder til kommunerne og vejen til flere hænder i ældreplejen.

De kommende dage byder på intensive forhandlinger om næste års finanslov. Ikke mindst for Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.
De kommende dage byder på intensive forhandlinger om næste års finanslov. Ikke mindst for Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Kommer pengene bare ud til en kommune, som må lægge dem i kassen, så kunne de jo lige så godt ligge i statskassen.

René Christensen (DF)
Finansordfører

Det kan blive i denne uge, at regeringen får landet en aftale om næste års finanslov. Men inden det kommer så vidt, skal i hvert fald Dansk Folkeparti overbevises om at tage de sidste afgørende skridt hen til truget.

På den store klinge står sværdslagene mellem regeringen og Dansk Folkeparti officielt fortsat om et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken og en afskaffelse af satspuljereguleringen af folkepensionen.

Dansk Folkepartis tredje højt profilerede krav om at få sløjfet det årlige omprioriteringsbidrag på erhvervsskolerne blev banket på plads sidste uge.

Dokumentation

Centrale prioriteringer på regeringens forslag til FL19

STYRKET ÆLDREPLEJE
Regeringen vil bl.a. styrke kommunernes arbejde med at reducere ensomhed blandt ældre. Dertil skal initiativet også understøtte kommunernes indsats med bekæmpelse af tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre borgere.

Derudover vil regeringen bl.a. iværksætte initiativer, der kan imødegå udfordringer med rekruttering af SOSU-personale m.v. Desuden udarbejdes en handlingsplan til bekæmpelse af vold over for ansatte i ældreplejen.

Der afsættes 180 mio. kr. i 2019 og 175 mio. kr. årligt i perioden 2020-2022.

BØRNEMILLIARD
Regeringen vil styrke indsatsen målrettet de første 1.000 dage for børn i sårbare familier med en række nye initiativer.

Med udspillet vil regeringen styrke samspillet mellem dagtilbud, familien og sundhedsplejen. Initiativerne skal sikre dagtilbud af endnu højere kvalitet og samtidig hjælpe og vejlede sårbare og udsatte familier med små børn.

Initiativerne bygger videre på dagtilbudsaftalen ’Stærke dagtilbud’ fra 2017 og sikrer samlet, at i alt 550 daginstitutioner (14 pct. af alle landets daginstitutioner) kan ansætte ekstra pædagoger.

Derudover afsættes der midler til forsøg med udbredelse af indsatser, hvor fagprofessionelle som bl.a. sundhedsplejen og pædagoger kan vejlede og hjælpe sårbare og udsatte småbørnsfamilier i hjemmet.

Der afsættes 250 mio. kr. årligt i perioden 2019-2022.


KYSTSIKRING
Regeringen vil med finanslovforslaget for 2019 forbedre beskyttelsen af de danske kyster. Regeringen vil styrke kystbeskyttelsesindsatsen på den jyske vestkyst gennem de kommende fællesaftaler ved Lodbjerg-Nymindegab, Blåvand, Lønstrup og Skagen.


Der afsættes 115 mio. kr. i 2019 til at forlænge de eksisterende fællesaftaler fra 2014-2018 og til at gennemføre VVM-undersøgelser af de kommende fællesaftaler. Derefter afsættes 185 mio. kr. årligt i perioden 2020-2024 til nye fællesaftaler.

Midlerne går til en genopbygning af kysten på de strækninger, som er omfattet af fællesaftalerne.

Herudover afsætter regeringen med de kommende fællesaftaler en pulje, hvorfra kommuner og digelaug kan søge om finansiering til kystbeskyttelses- og digeprojekter. Der afsættes 30 mio. kr. årligt i perioden 2020-2021 til puljen.

Samlet set afsættes der 1,1 mia. kr. frem mod 2024 til indsatsen.

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00