Fondes bevillinger til uddannelsessektoren er eksploderet

De store fonde har forelsket sig i folkeskolen, og deres bevillinger er både større og mere styrede end før, viser ny analyse fra Fondenes Videnscenter. Uddannelsesordfører opfordrer minister til større opmærksomhed på området.  

Fondene gav tilsammen 3,9 milliarder kroner til uddannelse og folkeoplysning i 2021. Det er en stigning på næsten 3,3 milliarder siden 2017. De fleste af penge gik til indsatser for elever og lærere i grundskolen i Danmark. 
Fondene gav tilsammen 3,9 milliarder kroner til uddannelse og folkeoplysning i 2021. Det er en stigning på næsten 3,3 milliarder siden 2017. De fleste af penge gik til indsatser for elever og lærere i grundskolen i Danmark. Foto: Henning Bagger
Mikala Satiya Rørbech

Fra 600 millioner kroner til næsten fire milliarder. Så meget er fondenes støtte til uddannelsessektoren vokset i perioden fra 2017 til 2021, og det er især folkeskolen og dens lærere, som oplever effekten af fondenes store bevillinger til området de senere år.

I 2021, hvor de seneste verificerede tal stammer fra, modtog grundskoleområdet nemlig 2,245 milliarder kroner fra fondene. Til sammenligning modtog grundskoleområdet ”kun” 76 millioner i 2017.

Analysen fra Fondenes Videnscenter er baseret på tal fra Danmarks Statistik og stikprøver blandt fondene. Den viser også, at de 10 mest bevilgende fonde stod for 90 procent af de bevilgede midler, og at det især er de meget store fonde, som tegner området.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00