Foreninger er uenige om ekstra tilskud

PRIVAT: Dansk Friskoleforening hylder modsat kollegaerne hos Danmarks Private Skoler regeringens forslag om at hæve tilskuddet til de frie skoler.

Regeringen vil hæve tilskuddet til friskolerne og reservere de ekstra midler til specialundervisning. Danmarks Private Skoler støtter ikke ideen, men Dansk Friskoleforening bakker helt op.
Regeringen vil hæve tilskuddet til friskolerne og reservere de ekstra midler til specialundervisning. Danmarks Private Skoler støtter ikke ideen, men Dansk Friskoleforening bakker helt op.Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Tyson W. Lyall

Vi vil gerne kanalisere dem derhen, hvor de gør størst gavn. Det mener vi er til de sociale fripladser

Karsten Suhr
Formand, Danmarks Private Skoler

Vi har først og fremmest brug for en styrket indsats for de børn med særlige behov, som allerede er på vores friskoler

Peter Bendix
Formand, Dansk Friskoleforening
Fakta
Regeringen skriver om forhøjelsen af koblingsprocenten: 

De frie grundskoler støttes af staten via den såkaldte koblingsprocent, som betegner hvor stor en procentdel af gennemsnitsudgiften til en folkeskoleelev, de frie skoler modtager i statstilskud per elev. 

Ved finanslovsaftalen for 2016 blev koblingsprocenten hævet fra 71 procent til 73 procent og igen ved aftalen for 2017 til 75 procent. 

Med regeringens finanslovsforslag for 2018 hæves den yderligere til 76 procent. 

Tilskudsforhøjelsen målrettes elever med særlige behov. 

Konkret forhøjes Specialundervisningspuljen med 40 millioner kroner, og tilskuddet til inklusion forhøjes og målrettes. Der afsættes 31 millioner kroner ekstra til en permanent tilskudsordning.

Kilde: Regeringen.dk
Fakta
De to foreninger i tal:

* ’Dansk Friskoleforening’ er interesseorganisation for 337 frie grundskoler med i alt cirka 45.000 elever.

* ’Danmarks Private Skoler – grundskoler og gymnasier’ er organisation for private grundskoler, gymnasier, hf og studenterkurser. Foreningen har pt. 169 medlemsskoler med i alt ca. 67.000 elever. 

Kilde: Friskoler.dk og Privateskoler.dk

”Det er ganske fremragende,” siger formand for Dansk Friskoleforening Peter Bendix om, at regeringen vil hæve tilskuddet til landets friskoler.

Den anden store forening på området, Danmarks Private Skoler, udtrykte tirsdag ellers skepsis over forslaget om at øge den såkaldte koblingsprocent.

Ved at øge koblingsprocenten (se fakta nedenfor) fra 75 til 76 procent samles der 71 mio. kroner, som ifølge regeringen skal reserveres til specialundervisning.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00