Debat

Foreninger: Gør op med pædagogernes ulogiske taxametersystem

DEBAT: Pædagoguddannelsen har ændret sig markant de seneste år og har fået en helt anden profil, men hænger stadig på et meget lavt taxameterbeløb. Det skal ændres, skriver en række foreninger.

Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lasse Bjerg Jørgensen, Marie Sonne og Peter Møller Pedersen
Henholdsvis medlem af forretningsudvalget i BUPL, forbundsnæstformand for Socialpædagogerne og uddannelseschef hos VIA

Pædagoguddannelsen skiller sig ud på to væsentlige punkter. Den er Danmarks største uddannelse med over 15.000 studerende. Og så er undervisningstaxameteret i særklasse Danmarks dårligste blandt professionsuddannelserne.

Vi er stolte af, at pædagogfaget er så populært, at de studerende år efter år søger ind på professionshøjskolerne i tusindvis. Men det er forstemmende, at de kommende pædagoger har så lavt et timetal og får så sparsom feedback.

Fokus på pædagogfaget
Lige nu er der politiske forhandlinger om et nyt bevillingssystem, der skal fordele pengene til de videregående uddannelser på en ny og anderledes måde. Uddannelsesminister Søren Pind (V) har allerede varslet, at pædagoguddannelsen får et løft, hvilket glæder os meget, og vi vil sikre os, at det ikke bare bliver et symbolsk løft. De pædagogstuderende skal mærke en reel opkvalificering i undervisningen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Betydningen af det pædagogiske arbejde er dokumenteret gang på gang. Og senest har regeringen præsenteret en dagtilbudsreform, der stiller nye og skærpede krav til pædagogerne. Børneminister Mai Mercado (K) fremhæver, at børnene har brug for fagligt stærke pædagoger. Ligeledes stilles der i KL's nylige udspil om fremtidens socialpolitik høje krav til den socialpædagogiske faglighed i de indsatser, der skal fremme livskvaliteten hos mennesker, der har særlige udfordringer. Vi siger tak for anerkendelsen – og nu peger pilen på ministerkollega Søren Pind, der skal ruske op i det ulogiske taxametersystem.

Taxameteret på pædagoguddannelsen er i dag markant lavere end på for eksempel lærer- og ergoterapeutuddannelsen og halvt så stort som på sygeplejerskeuddannelsen. Det lave taxameterbeløb skyldes blandt andet, at pædagoguddannelsen for 20-30 år siden havde ganske få akademisk uddannede undervisere og generelt en helt anden profil end i dag.

Taxameteret på pædagoguddannelsen er i dag markant lavere end på for eksempel lærer- og ergoterapeutuddannelsen og halvt så stort som på sygeplejerskeuddannelsen. 

Politisk vilje er til stede
Skiftende regeringer har lovet handling, når de har besøgt de pædagogstuderende ude på professionshøjskolerne. Også den daværende SR-regering med Sofie Carsten Nielsen (R) som uddannelsesminister. Efter et besøg hos University College Lillebælt i 2015 lovede Sofie Carsten Nielsen ”at følge området meget tæt”. Så der er altså politisk vilje fra flere partier til at rette op på de pædagogstuderendes ulogiske efterslæb.

I udspillet fra regeringen fremgår det også, at der bliver indført et såkaldt grundtilskud på 20 procent af de samlede bevillinger. Her er det vigtigt, at grundtilskuddet bruges på uddannelsernes kerne. Nemlig en kvalificeret og målrettet undervisning – der sikrer den nødvendige viden og styrker fagligheden hos fremtidens pædagoger. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00