Forstander om sårbare unge: Vi har større succes end kommunerne

DEBAT: Hos os er cirka 90 procent af de unge med særlige behov i beskæftigelse fra dag et efter, at deres uddannelse er slut. En succesrate vi ikke ser i kommunerne, skriver forstanderen af Havredal Praktiske Uddannelser, Poul Erik Clausen.

Af Poul Erik Clausen
Forstander på Havredal Praktiske Uddannelser

På Havredal Praktiske Uddannelser har vi i dette forår i alt 19 elever, som er i gang med det sidste år af deres treårige uddannelse.

De elever, der bliver færdige næste år er netop nu i prøvepraktik i de virksomheder, hvor de forhåbentlig skal gennemføre deres afsluttende praktik.

De elever, der afslutter deres uddannelse til sommer forlod skolen 1. januar og er nu spredt ud over hele landet, der hvor de selv har ønsket at bosætte sig, og de er i fuld gang på de arbejdspladser, hvor de snart forventes at blive ansat på netop de vilkår og med de opgaver, der passer hver enkelt. 

Det betydningsfulde match
For os på Havredal er det fuldstændig naturligt, at erhvervsafklaringen er en integreret del af det treårige uddannelsesforløb (STU, LAB, EGU ...), fordi vi med det indgående kendskab, vi i løbet af uddannelsen opnår til den enkelte unge, og den tillid den unge opnår til os, har et langt bedre udgangspunkt for at lykkes med opgaven, end kommunerne har, hvis de overtager opgaven efter, at uddannelsesforløbet er slut.

Når vores erhvervskonsulenter i udslusningsforløbet arbejder på at finde den rigtige arbejdsplads, er kendskabet til eleven, den grundige research, den personlige kontakt og den omhyggelige introduktion afgørende, ligesom den tætte opfølgning gennem hele forløbet.

Hvis et arbejdsforhold for en ung med særlige behov skal lykkes, er matchet meget betydningsfuldt. I prøvepraktikken – som efter den unges ønsker og valg kan foregå hos en landmand, på en rideskole eller et stutteri, i en dyrepark, en anlægsvirksomhed, en boligforening, hos en købmand osv. – afprøves ikke blot rammer og opgaver, men også relationer.

Større succes end kommunerne
Hos os er cirka 90 procent af de unge i beskæftigelse fra dag et efter, at deres uddannelse er slut – en succesrate, som vi ikke ser i kommunerne.

Vi forventer således, at stort set alle de 19 unge, som pt. er i gang med deres udslusning fra Havredal, efter endt uddannelse vil være i et ansættelsesforhold – de fleste i fleksjob, en enkelt eller to i skånejob og ligeledes en enkelt eller to i normal beskæftigelse.

Denne succesrate er resultatet af et meget bevidst og gennemprøvet koncept, hvor den unge følges hele vejen og støttes gennem det første svære halve år væk fra skolens trygge rammer såvel på arbejdspladsen som i bolig og fritidsliv, for uden et velfungerende netværk og evne til at tage vare på hverdagen vil chancen for den unge for at kunne klare sig på arbejdsmarkedet være tilsvarende dårligere.

Stadig skepsis
De unge, som vi arbejder med er sårbare unge, som ofte mangler selvværd og tiltro til egne evner, når de kommer hos os, og derfor er det afgørende, at de ikke slippes, før de er helt i mål.

Selvom vi har arbejdet på denne måde i mange år med et bemærkelsesværdigt resultat, oplever vi fortsat undertiden skepsis overfor modellen ud fra den begrundelse, at uddannelse og erhvervsafklaring bør være adskilte, men for os er der ingen tvivl om, at det er det, der virker. 

 

Havredal Praktiske Uddannelser er et helhedsorienteret tilbud til unge med særlige behov i alderen 16-25 år. Havredals målsætning er gennem et treårigt uddannelsesforløb at hjælpe de unge frem mod en tilværelse som ligeværdig og aktiv medborger – blandt andet ved at gøre de unge klar til arbejdsmarkedet på de rette vilkår.

Forrige artikel Læringskonsulent: Derfor får jeg pædagogisk gåsehud Læringskonsulent: Derfor får jeg pædagogisk gåsehud Næste artikel PISA Danmark: Lad os få fakta på plads PISA Danmark: Lad os få fakta på plads
Kammeradvokaten blotlægger dybt kritisable forhold på VUC Syd

Kammeradvokaten blotlægger dybt kritisable forhold på VUC Syd

VUC: Kammeradvokaten har undersøgt VUC Syds opførelse af bygningen Flow Factory. Stedet skulle huse en særlig HF, som meget få elever søgte, og nu er bygningen solgt igen med et tab på 26 mio. kroner. Kammeradvokaten hudfletter den tidligere ledelses ageren, men anbefaler ikke at rejse en erstatningssag mod den.