Friskoler angriber skolevalg: Spreder myter om os

KRITIK: Dansk Friskoleforening er utilfreds med den måde, privatskoler blev fremstillet på under Skolevalg 2015. Myter om manglende socialt ansvar blev spredt via valgets hjemmeside, lyder kritikken, som støttes af Venstre. Partiet beder nu undervisningsministeren om at forklare sig.

Dansk Friskoleforening kritiserer Undervisningsministeriet for at lægge hjemmeside til unuanceret kritik af privatskolerne i forbindelse med Skolevalg 2015. Venstre beder undervisningsministeren forholde sig til sagen. 
Dansk Friskoleforening kritiserer Undervisningsministeriet for at lægge hjemmeside til unuanceret kritik af privatskolerne i forbindelse med Skolevalg 2015. Venstre beder undervisningsministeren forholde sig til sagen. Foto: Ty Stange
Tyson W. Lyall

Debatten er meget sort-hvid, så vi kæmper dagligt med at tilføje nuancer. I den sammenhæng er det et enormt tilbageslag, at ministeriet lægger navn til et materiale, som nærmest tvangsfodrer de unge med ensidige holdninger. Det er skammeligt.

Maren Skotte
Kommunikationsansvarlig, Dansk Friskoleforening
Fakta
Ideen om at afholde Skolevalg kommer oprindeligt fra Valgretskommissionen, der blev nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd efter kommunalvalget i 2009. Skolevalg er finansieret af Folketinget og Undervisningsministeriet og udviklet i samarbejde med bl.a. fagkonsulenterne i samfundsfag fra CFU’er i hele landet. Skolevalg har bl.a. opbakning fra DLF, Skolelederforeningen, Danske Skoleelever og KL.

Kilde: Skolevalg.dk

Undervisningsministeriet lagde under Skolevalg 2015 navn til en tendentiøs og unuanceret fremstilling af privatskolernes sociale indsats. Det mener Dansk Friskoleforening, der i skarpe vendinger kritiserer materiale på Undervisningsministeriets hjemmeside Skolevalg.dk.

På hjemmesiden findes i alt 25 mærkesager forklaret af én enkelt aktør inden for det enkelte område. Privatskolerne står som en af mærkesagerne, og her har tænketanken Cevea fået lov at levere et kritisk budskab om privatskolernes manglende evne til at tage socialt ansvar.

Valget om at lade én aktør præsentere en mærkesag er ikke alene demokratisk uklogt, men har i det konkrete tilfælde ført misvisende informationer med sig, lyder kritikken fra Dansk Friskoleforening.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00