Alle partier enige om stor genåbningsplan for efterskoler, restauranter, butikker og idræt

GENÅBNING: Folketingets partier er blevet enige om en plan for næste fase af den danske genåbning. 

Regeringen og alle Folketingets partier er torsdag blevet enige om næste fase af den danske genåbning.

Aftalen indebærer, at de ældste elever skal tilbage i skole, efterskolerne slår dørene op igen, superligaen må genstarte, og restauranter og butikker åbner.

"Vi skal blive ved med at holde afstand og efterleve myndighedernes anbefalinger. Gør vi det, så går vi mod en gradvis og større åbning af det danske samfund," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag aften.

"Hvis tingene forandrer sig for meget til det dårlige, kan vi være tvunget til at genindføre restriktioner eller trykke på bremsen. Så alting beror på, at vi fortsat gør det rigtige," lød det videre. 

Skoleelever tilbage og åbne butikker
Aftalen kommer efter flere dages forhandlinger mellem partilederne. Aftalen skal udrulles i forskellige etaper. 

Som det første får butikker og storcentre lov til at åbne fra på mandag 11. maj.

Ugen efter – mandag 18. maj – kan eleverne i landets 6. til 10. klasser se frem til at komme tilbage i skole. Herunder også landets efterskoleelever, der får lov at vende tilbage fra samme dato.

"Efterskolerne får en meget vigtig opgave i at vise og bevise, at man kan drive en efterskole, uden at der kommer nye smittekæder," sagde statsministeren. 

Også restauranter og cafeer åbner 18. maj med retningslinjer om fysisk afstand og åbningstider.

Superligaen må genstarte
Derudover har partierne valgt at lempe på restriktionerne for idrætten, herunder den professionelle idræt, der fra dags dato må genstarte. Dog uden tilskuere.

Det samme gælder udendørsaktiviteter i foreningslivet, såfremt de kan afvikles inden for gældende regler og retningslinjer. Det betyder for eksempel, at fodboldkampe endnu ikke må afvikles, da det bryder forbuddet mod forsamlinger på maks. 10 personer. 

"Vi har valgt at tage en række hensyn, som ikke direkte har at gøre med økonomi, men som har at gøre med, hvordan vi har det som mennesker," sagde Mette Frederiksen. 

Grænseåbning uafklaret
Efter torsdagens pressemøde gik partilederne tilbage til forhandlingsbordet. Her forhandler de nu videre om næste fase af genåbningen.

Der mangler blandt fortsat afklaring på, hvornår landets grænser igen kan åbne. Flere partier havde ønsket at få det med allerede i anden fase, men det skete ikke. 

Statsministeren fortalte på pressemødet, at hun senest 1. juni vil melde endeligt ud om grænsesituationen.

Læs hele aftalen her.

 

Forrige artikel Ny aftale fjerner feriekrav til elever og lærlinge Ny aftale fjerner feriekrav til elever og lærlinge Næste artikel Få overblikket: Disse dele af samfundet kan genåbne Få overblikket: Disse dele af samfundet kan genåbne
EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

UDSKUDT: Europamesterskaberne i praktiske fag afholdes alligevel ikke i Danmark i 2024. Corona har skubbet til planerne, så Danmark først får værtskabet i 2025.