Haarder: Frivillighed skal gøres mere tydelig

SAMRÅD: Bertel Haarder (V) erkendte på et samråd tirsdag, at reglerne for forældrebetaling i folkeskolen skal gøres mere tydelige.
Forældre må maks. pålægges at betale 70 kroner per dag, når deres barn for eksempel er på lejrskole. Alle andre beløb skal være frivillige donationer, slår Bertel Haarder fast.
Forældre må maks. pålægges at betale 70 kroner per dag, når deres barn for eksempel er på lejrskole. Alle andre beløb skal være frivillige donationer, slår Bertel Haarder fast.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Problemet opstår, hvis forældrene får det indtryk, at der ikke er tale om frivillig betaling.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Kan en folkeskole uden videre pålægge forældre at betale 800 kroner for en studietur til Bornholm? Svaret er nej, slog undervisningsminister Bertel Haarder (V) fast på et samråd i Undervisningsudvalget tirsdag.

Ministeren var kaldt i samråd af SF's folkeskoleordfører, Pernille Vigsø Bagge, med baggrund i en undersøgelse lavet af Danmarks Lærerforening. Den viser, at mere end hver tredje skole anvender forældrebetaling ved ekskursioner, og at forældrene betaler til lejrskoler på hver fjerde skole. Undersøgelsen fra DLF blandt 1129 tillidsrepræsentanter tyder på, at forældrenes betaling er en forudsætning for, at lejrskoler kan gennemføres, skrev fagbladet Folkeskolen i starten af september.

Selv i tvivl om reglerne
Men skolen kan maksimalt bede forældrene betale det, der svarer til det sparede hjemmeforbrug, ved at barnet er på lejrskole. Det fremgår af Folkeskoleloven, og i dag er det beløb på cirka 70 kroner om dagen, redegjorde Bertel Haarder for, og erkendte åbent, at han heller ikke selv var klar over lovens konkrete ordlyd.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00