Seks uddannelser samles: Sådan vil regeringen ændre forberedende tilbud

DOKUMENTATION: Regeringen vil med sit reformudspil samle seks forberedende tilbud i én samlet forberedende grunduddannelse. Læs hele forslaget her.

Arkivfoto fra CPH West
Arkivfoto fra CPH WestFoto: Linda Kastrup/Scanpix
Martin Lyngbæk Olsen

Regeringen har netop præsenteret sit nye reformudspil på det forberedende område. 

I forslaget lægger regeringen op til at reformere det forberedende område under ét. Regeringen vil etablere en ny forberedende uddannelse for unge op til 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en en ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse. 

Én ny samlet forberedende uddannelse
Den nye forberedende uddannelse skal erstatte en række af de eksisterende tilbud til målgruppen. Det drejer sig om produktionsskolerne, Den Almene Voksenuddannelse (AVU), Den Forberedende voksenundervisning (FVU), Ordblindeundervisning for voksne (OBU), Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) og Erhvervsgrunduddannelsen (EGU).

Disse uddannelser skal i stedet samles i et forberedende tilbud under navnet Forberedende Grunduddannelse.

Den nye Forberedende Grunduddannelse er modulopbygget og vil få tre spor, som unge kan vælge imellem. Et spor, der er målrettet unge, der ønsker at kvalificere sig til en erhvervsuddannelse eller HF. Et andet spor, der er målrettet unge, der først og fremmest ønsker beskæftigelse og eventuelt efterfølgende vil fortsætte i en erhvervsuddannelse. Et tredje spor, der primært er målrettet unge, som har en praktisk læringstilgang, men som er uafklaret om deres fremtid.

Regeringen vil med den nye forberedende uddannelse give de unge de nødvendige faglige, personlige og sociale forudsætninger for at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. 

Den maksimale varighed på et forløb på den nye Forberedende Grunduddannelse skal være på to år. Varigheden af den enkelte unges forløb skal afhænge af den unges konkrete forudsætninger og behov for så målrettet som muligt at kunne realisere sine uddannelses- og beskæftigelsesmål.

Et samlet kommunalt ansvar for de unge
Den nye Forberedende Grunduddannelse skal udbydes af nye institutioner, som bliver kommunale. Regeringen vil etablere cirka 75 uddannelsessteder, heraf cirka 25 moderinsitutioner, som skal sikre en geografisk spredning og hele landet, der er svarende til dækningsgraden mellem produktionsskolerne i dag. Uddannelsesstederne skal som udgangspunkt udbyde alle tre spor af uddannelsen.

Regeringen vil give kommunerne et entydigt ansvar for at følge og støtte alle unge frem til, at de har gennemført en ungdomsuddannelse eller har fået et varigt fodfæste på arbejdsmarkedet. Kommunerne skal følge alle unge op til 25 år og sikre en koordineret og sammenhængende ungeindsats. 

Regeringens udspil skal forhandles på plads med Folketingets partier. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00