Her er Socialdemokratiets ønsker til finansloven

PRIORITETER: Ældre, ren luft og grønne biler er på socialdemokraternes liste over det, der skal have flere penge, end regeringen har lagt op til på sit finanslovsforslag. Men der er ikke sat beløb på, lyder kritik fra Cepos. Se hele udspillet fra S her.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Regeringen har kritiseret Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiet for ikke at lægge sit eget finanslovsforslag frem. I dag svarer partiet indirekte på kritikken ved at fremlægge udspillet ”Gør gode tider bedre – for alle. Socialdemokratiets prioriteringer til finanslovsforhandlingerne for 2019”.

Her kan man se, at partiet blandt andet vil prioritere ældrepleje, grønne biler, togfonden og afskaffe kravet om, at alle uddannelsesinstitutioner skal spare to procent om året, hvorefter politikerne kan fordele pengene. Der skal dog "stadig være plads til, at vi politisk kan beslutte at flytte penge rundt på uddannelsesområdet", hedder det.

Find alle prioriteringerne længere nede i artiklen – og i kort form i boksen til højre.

Udspillet får dog kritik for ikke at være et rigtigt finanslovsforslag, men blot en samling prioriteter. Indvendingen kommer fra den liberale tænketank Cepos:

"Man kunne forvente, at Danmarks største parti ville komme med et decideret finanslovsudspil, hvor man kunne se helt konkret, hvad partiet vil ændre i 2019, og hvad det koster," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen til Ritzau ifølge JP.

"Det er desværre ikke tilfældet. Der er ikke engang angivet en tabel med indtægter og udgifter," siger han.

Her er listen over prioriteringer i socialdemokraternes udspil:

Velfærd

  • Ældrepleje: Ukendt beløb
    "Socialdemokratiet vil sikre en bedre omsorg og værdighed i vores ældrepleje. Hvor der er tid til nærvær. Og hvor der er medarbejdere nok til at sikre, at alle kan blive gamle med værdigheden i behold. Derfor vil vi prioritere, at kvaliteten af omsorgen i ældreplejen løftes markant i 2019."
  • Afskaf brugerbetaling for akutpladser: 100 millioner kroner
    "Over de senere år har kommunerne etableret akutpladser som alternativ til indlæggelse for ældre, der har brug for sygepleje eller ældre medicinske patienter, som udskrives fra sygehuset, men ikke er raske nok til at være i egen bolig. (...) Socialdemokratiet vil sikre, at behandlings- og plejeophold, der før var gratis, fordi det foregik inde på sygehuset, ikke pludselig skal koste borgerne penge, bare fordi det nu sker på en akutklinik. Derfor vil vi afsætte 100 millioner kroner årligt til at afskaffe brugerbetaling på akutpladser."
  • Nære hospitaler, politienheder og uddannelsessteder: Ukendt beløb
    "Socialdemokratiet (foreslår), at der etableres nye nærhospitaler med sygehusfunktioner, hvor borgerne kan blive behandlet for helt almindelige og ukomplicerede sygdomme tæt på, hvor de bor frem for at skulle på sygehuset. Udover nærhospitaler ønsker Socialdemokratiet at oprette 20 nye nærpolitienheder samt målrettet udflytning af uddannelsespladser til alle dele af Danmark.

Miljø og klima

  • Renere luft: Ukendt beløb
    "Mere end 3.000 danskere dør hvert år for tidligt på grund af luftforurening. Endnu flere bliver syge. Der er derfor brug for, at vi gør mere. Socialdemokratiet vil nedsætte en ren-luft-pulje, der skal bidrage til at mindske luftforureningen. Puljen skal støtte kommunale initiativer til fremme af elbusser og mere miljøvenlige brændeovne."
  • Bynær skov: Ukendt beløb
    "Socialdemokratiet vil etablere mere bynær skov, som kan være med til at beskytte drikkevandet. Samtidig bidrager bynær skov til klimatilpasning, mindre luftforurening og til en reduktion af udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet. Bynær skov giver også danskerne flere naturoplevelser tæt på, hvor mange danskere bor."
  • Indsats for at nå målet om 500.000 grønne biler: Ukendt beløb
    "Transportsektoren er en af de største kilder til Danmarks samlede udledning af klimagasser. Og vores private biler er en af de store syndere. Derfor har Socialdemokratiet et ambitiøst mål om 500.000
    grønne biler i 2030 - grønne biler, der kører på el, brint eller en blanding af el og benzin. (...) derfor vil vi i 2019 prioritere en række konkrete tiltag, der skal kickstarte indsatsen, så vi når målet i 2030."
  • Prioritering af grønne forskningsmidler: Ukendt beløb
    "Udviklingen af grøn teknologi går stærkt. Og selvom Danmark med flere årtiers indsats har et forspring, skal vi investere i ny teknologi, hvis vi vil bevare vores styrkeposition. Derfor vil Socialdemokratiet prioritere grønne forskningsmidler gennem blandt andet EUDP- og MUDP-programmerne, ligesom vi vil arbejde for at sikre flerårige
    forskningsbevillinger."
  • Togfonden: Ukendt beløb
    "Med togfonden får danskerne en hurtigere og mere klimavenlig jernbane, som sikrer, at landet hænger bedre sammen. Et bredt flertal uden om regeringen er enige om at udmønte projekterne i togfonden i to faser. Alle projekter i togfondens fase 1 skal fremgå af finansloven for 2019, herunder blandt andet ny bane over Vestfyn."

Uddannelse

  • Afskaf regeringens omprioriteringsbidrag på uddannelse: Ukendt beløb
    "Vi vil droppe regeringens årlige nedskæringer på uddannelserne, der betyder, at blandt andet universiteter, gymnasier og erhvervsskoler hvert år skal spare 2 procent (...). Der skal selvfølgelig stadig være plads til, at vi politisk kan beslutte at flytte penge rundt på uddannelsesområdet. For eksempel for at styrke erhvervsskolerne."
  • Opkvalificeringsreform for ufaglærte: Ukendt beløb
    "Konkret ønsker Socialdemokratiet en styrket voksenlærlingeordning. Uanset om man er ledig eller i beskæftigelse, skal virksomheder, der tager en voksenlærling, kunne få et højere tilskud end i dag. Ligeledes er det ambitionen at forbedre opkvalificeringen af dagpenge-modtagere for eksempel ved at øge kompensationen og ved at udvide de eksisterende ordninger." 

Retfærdighed

  • Omlæg arveafgiften: Ukendt beløb
    "...en meget høj formueulighed (...) er med til at trække vores samfund skævt og øge usikkerheden. Sådan et Danmark ønsker vi ikke. Derfor foreslår Socialdemokratiet at omlægge arvebeskatningen. Fremover skal almindelige lønmodtagere som udgangspunkt ikke omfattes af arveafgift. Skattens formål er at undgå, at det bedre kan betale sig at arve penge fra rige familiemedlemmer end at gå på arbejde. Ikke at sommerhuse, malerier og lignende må sælges, når for eksempel forældrene går bort. Konkret skal bundfradraget løftes, samtidig med at dem, der har mest, skal betale lidt mere."
  • Ansæt flere i skattevæsnet: Ukendt beløb
    "En vigtig forudsætning for, at vi hver især har tillid til, at alle danskere bidrager med deres retfærdige andel er, at tilliden til vores skattevæsen genoprettes. Socialdemokratiet har konkret foreslået, at der ansættes 1.000 nye skattemedarbejdere, fordelt på 4 nye skattecentre. Vi ønsker at tage de første skridt til denne genopretning allerede i 2019."

Finansiering

  • Økonomisk råderum: 4,6 milliarder kroner
    "Socialdemokratiet vil finansiere vores prioriteter inden for den ramme, der er til rådighed i finanslovsforslaget for 2019. Det gælder blandt andet en række centrale reserver på §35, som samlet beløber sig til 4,6 milliarder kroner."
  • Højere arveafgift og lavere tilskud til privatskoler: 1,3 milliarder kroner
    "Derudover har Socialdemokratiet yderligere 1,3 milliarder kroner til prioritering på finansloven. Det skyldes, at to forslag har positiv
    finansieringsvirkning. Det drejer sig om tilbagerulningen af skattelettelsen til virksomhedsarvinger samt normalisering af statstilskuddet til privatskolerne."
Dokumentation

Socialdemokratiets prioriteter til finansloven for 2019

  • En værdig ældrepleje
  • Afskaf brugerbetaling for akutpladser
  • Nære hospitaler, politienheder og uddannelsessteder
  • Renere luft
  • Bynær skov 
  • Indsats for at nå 500.000 grønne biler
  • Prioritering af grønne forskningsmidler
  • Togfonden 
  • Afskaf omprioriteringsbidraget på uddannelser
  • Opkvalificeringsreform for ufaglærte
  • Retfærdig arvebeskatning
  • Ansæt flere i skattevæsenet.

Finansiering:

  • Økonomisk råderum: 4,6 milliarder kroner
  • Omlæggelse af arveafgift og lavere tilskud til privatskoler: 
    1,3 milliarder kroner.

Kilde: Udspillet ”Gør gode tider bedre – for alle. Socialdemokratiets prioriteringer til finanslovsforhandlingerne for 2019”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00