Debat

Horesta og 3F: Nødpraktik skal redde en generation af tjenere og receptionister

DEBAT: Coronakrisen må ikke gøre, at vi mister næste generation af faglærte i hotel- og restauranterhvervet. Derfor bør vi i en overgangsperiode etablere "nødskolepraktik" for receptionist- og tjeneruddannelsen, skriver Pia Svane og Michael Jørgensen.

Sammenlignet med samme periode sidste år er antallet af indgåede uddannelsesaftaler i
hotel-, restaurant- og turismeerhvervet faldet markant under
covid-19-pandemien.
Sammenlignet med samme periode sidste år er antallet af indgåede uddannelsesaftaler i hotel-, restaurant- og turismeerhvervet faldet markant under covid-19-pandemien.Foto: Axel Schütt/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Svane og Michael Jørgensen
Hhv. uddannelseschef i Horesta og uddannelseskonsulent i 3F, Privat Service, Hotel og Restauration

Antallet af indgåede uddannelsesaftaler i hotel-, restaurant- og turismeerhvervet er faldet med mere end 90 procent under covid-19-pandemien sammenlignet med samme periode sidste år. Det er endnu et tydeligt tegn på, at erhvervet er i knæ.

I Horesta og 3F mener vi, at politikerne er nødt til at tage særlige midler i brug for at hjælpe eleverne og virksomhederne. Krisen må ikke koste en hel generation af faglærte tjenere og receptionister, der i dag ikke har mulighed for at tage deres praktik på skolerne, som for eksempel kokkeeleverne har.

Nødskolepraktik som løsningen
Derfor foreslår vi nu undervisningsministeren, at det muliggøres for receptionist- og tjeneruddannelsen at etablere "nødskolepraktik" i en overgangsperiode til udgangen af 2021.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det skal sikre, at eleverne kan gennemføre deres uddannelse, at der kan gives en uddannelsesgaranti til de unge, som afslutter grundforløbet til sommer, og at virksomhederne på den anden side kan have den nødvendige faglærte arbejdskraft til rådighed.

Mange af erhvervets virksomheder er tvangslukkede, og det store fald i indgåede uddannelsesaftaler er desværre ikke overraskende. Hertil kommer, at syv procent af de igangværende uddannelsesaftaler er blevet ophævet.

Krisen må ikke koste en hel generation af faglærte tjenere og receptionister, der i dag ikke har mulighed for at tage deres praktik på skolerne, som for eksempel kokkeeleverne har.

Pia Svane og Michael Jørgensen
Hhv. uddannelseschef i Horesta og uddannelseskonsulent i 3F, Privat Service, Hotel og Restauration

Vi er som parter enige om, at elever inden for disse uddannelser bedst uddannes i en virksomhed, men vi er i en alvorlig og ekstraordinær situation.

Kæmper for at overleve
På trods af gode politiske aftaler og kompensationspakker, så får den usikre fremtid for branchen en direkte konsekvens for virksomhedernes muligheder for at fastholde deres uddannelsesansvar.

Før covid-19 var der mangel på faglært arbejdskraft og elever i branchen. Vi kigger sandsynligvis ind i en lavkonjunktur, og krisen har ramt vores erhverv langt værre, end finanskrisen gjorde.

Her er udviklingen i praktikpladser endnu et symptom på en branche, som kæmper for sin overlevelse. Denne overlevelse kræver klare politiske udmeldinger og ikke mindst handling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Jørgensen

Uddannelseskonsulent i 3F, Privat Service, Hotel og Restauration

Pia Svane

Uddannelses- og projektchef, HORESTA
Master of Public Governance (Copenhagen Business School 2019)

0:000:00