Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: Mistillid mellem finansminister og DF hæmmer forhandlinger

KOMMENTAR: Hvis kommunalvalget har eroderet tilliden mellem V og DF, så sætter det finansministeren yderligere under pres for at genskabe samarbejdsklimaet, hvis man skal nå at vedtage finansloven for 2018 inden jul.

<b>MODUS OPERANDI</b>: Mon Thulesen Dahl og Kristian Jensen med en kommende finanslovsaftale finder en fælles farbar vej for et fremtidigt samarbejde, funderer Jarl Cordua.
MODUS OPERANDI: Mon Thulesen Dahl og Kristian Jensen med en kommende finanslovsaftale finder en fælles farbar vej for et fremtidigt samarbejde, funderer Jarl Cordua.Foto: Polfoto/Jens Dresling
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk politik er langsomt ved at genfinde sit fokus på Christiansborg og omegn. Siden kommunalvalget, der især gav V og DF en øretæve, så er flere mindre politiske aftaler på Christiansborg faldet på plads, blandt andet med flere penge til fængselsvæsnet.

Så der regeres stadig i Danmark. Alle venter dog på, at en finanslovsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti inden længe kan blive præsenteret, så julefreden kan sænke sig over dansk politik.

Det er dog ikke en opgave, der ligger på den flade hånd for regeringen. Centralt står spørgsmålet om en mindre skattelettelse i form af et beskæftigelsesfradrag for de lavest lønnede i beskæftigelse.

Det er i øvrigt, sammen med omlægningen af bilafgifterne, hvad der er tilbage af de ”historiske skattelettelser”, som regeringen med LA-partileder Anders Samuelsen i front med piber, trommer og i vanlig selvsikker stil, proklamerede i august.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Kristian Jensens debut som regeringens forhandler af finanslov over for Thulesen Dahl har afsløret nogle knaster i forholdet mellem de to, som varsler ilde for forholdet mellem V og DF.

Jarl Cordua

Over for regeringen står DF, som stadig slikker sårene efter sidste uges valgfiasko, med et stort behov for politisk succes ved forhandlingsbordet.

Diskussionen om finanslovsforhandlingerne har derfor længe handlet om, hvorvidt DF nu var til sinds at give en skattepolitisk indrømmelse til Liberal Alliance, hvor Samuelsen og co. med stor sikkerhed siden vil fremhæve enhver lille skattelettelse som et afgørende vigtigt skridt på vejen mod det liberale tusindårsrige.

Set med DF's øjne, så vil en finanslovsaftale kunne sætte fokus på noget andet end kommunalvalget, hvor deres succes skal måles i det storslåede i borgmesterposten på Kattegat-øen Læsø.

Jarl Cordua

Regeringen, herunder LA, er omvendt klar til sammen med DF at dele ud af velfærdsgaveboden lige så snart, at Kristian Thulesen Dahl melder sig parat til at indgå en aftale. Men alt har som bekendt en pris, og endnu har DF-formanden ikke bidt til bolle.

Forhandlingerne på skatteområdet er nærmest mørklagt, men henset til, at finansministeren har bedt om at udsætte finanslovens vedtagelse med en uge, viser det med al tydelighed, at forhandlingerne går trægt.

Thulesen Dahl, der har cirka 15 års erfaring i politiske forhandlinger på topplan har selvsagt en interesse i både at sætte finansministeren under tidsmæssigt pres og signalere udadtil, at man ikke giver sig på skatteområdet uden politiske indrømmelser, hvor selv de blinde kan se DF's indflydelse den dag, hvor politikerne stiller op foran Finansministeriets glasdøre og præsenterer aftalens delpunkter.

Men måske er beskæftigelsesfradragets betydning for at nå et forhandlingsresultat overvurderet. Det handler måske mere om, at finansminister Kristian Jensens (V) debut som regeringens forhandler af finanslov over for Thulesen Dahl har afsløret nogle knaster i forholdet mellem de to, som varsler ilde for forholdet mellem V og DF.

Hos DF er man utilfreds med, at finansministeren kun har villet forhandle finansloven som én samlet pakke. På den måde tager man ikke tilstrækkeligt hensyn til DF's behov for at kunne sætte fokus på partiets mærkesager, som ifølge dem risikerer at drukne i ”noget skat og teknikalitet”.

Dertil kommer også en uenighed om, hvordan forhandlingerne er blevet tilrettelagt. Kristian Jensen har ønsket at forhandle alt med Thulesen Dahl fra start til slut.

DF's vinkel har været, at DF-formanden kun skulle indlede og afslutte forhandlingerne, mens han overlod resten til fagordførerne. Den model har Kristian Jensen dog ikke turdet binde an med, for havde DF's fagordførere i sidste ende et forhandlingsmandat hos chefen? Det spørgsmål har undervejs givet anledning til en hel del diskussion mellem Jensen og Thulesen Dahl.

DF mener selv, at de er klar til at forhandle en finanslov hjem, hvis de kan få indrømmelser på især to klassiske DF-områder: Flere hjemsendelser af afviste flygtninge og flere midler til de ældre.

Set med DF's øjne, så vil en finanslovsaftale kunne sætte fokus på noget andet end kommunalvalget, hvor deres succes skal måles i det storslåede i borgmesterposten på Kattegat-øen Læsø.

På skatteområdet eller det, nogen kalder for ”jobreformen” – og som hidtil har været udpeget som den gordiske knude i forhandlingerne – afviser DF, at der skulle være uløselige problemer. DF er bekymrede for, om beskæftigelsesfradraget vil virke som en topskat, men er ikke afvisende.

I DF-lejren peger man på andre problemer for at nå en aftale. Tilliden mellem finansministeren og Thulesen Dahl personligt er simpelthen i bund. Tilliden er, set fra DF's side, i øvrigt ikke blevet bedre efter kommunalvalget, hvor oplevelsen hos DF’erne var, at der ikke var megen hjælp at hente hos venstrefolkene, når der skulle forhandles ude i kommunerne. Tværtimod fik man en stedmoderlig behandling af det store regeringsparti.

Venstre var mest fokuseret på egne gevinster og stod kun klar med en hjælpende hånd til DF, hvis de enten kunne blokere for S, eller hvis de kunne øjne, at der var poster til dem selv. Pt. kan DF endda hjælpe V til formandsposten i Region Sjælland, hvis altså V kender sin besøgelsestid, prisen er rigtig, og det enlige radikale mandat er med på den.

Hvis kommunalvalget ligefrem har eroderet tilliden mellem V og DF, så sætter det finansministeren yderligere under pres for at genskabe samarbejdsklimaet til Kristian Thulesen Dahl. Hvis man skal nå at blive færdig med at vedtage finansloven for 2018 inden jul, så skal DF og regeringen blive enige inden ugen er omme.

Det bliver i øvrigt også interessant, om Thulesen Dahl og Kristian Jensen med en kommende finanslovsaftale finder en ”modus operandi”, som de to kan arbejde sammen om i årene herefter.

Eller er det et varsel om, at parterne har tænkt sig at slide hinanden op med dybtliggende indbyrdes mistillid og intens rivalisering? Det er ikke svært at gætte, hvad socialdemokraterne i den henseende går og håber på.

---------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig, politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00