Karakterer i gymnasiet smitter af på frafald og fremtidig ledighed

KARAKTERER: Ny undersøgelse kortlægger sammenhængen mellem karakterer på ungdomsuddannelser med frafald og ledighed på alle videregående uddannelser. Konklusionen bakker op om fortsat at bruge karakterer i optagesystemet. 

Foto: Ritzau Scanpix / Anne Bæk (Arkivfoto)
Toke Gade Crone Kristiansen

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) har tidligere på året luftet idéen om at ændre på optagesystemet til de videregående uddannelser og dermed følge op på universitetsudvalget anbefalinger. 

I den forbindelse har tanken været luftet om at supplere optaget med eksempelvis optagelsessamtaler og prøver og lade karakterer spille en mindre rolle. 

Nu har Evalueringsinstituttet imidlertid kigget på karakterers betydning for de studerendes færd efter gymnasiet både i forhold til frafald og ledighed på alle de videregående uddannelser.

Dokumentation

Anbefaling fra udvalget om bedre universitetsuddannelser:

Mulighed for at forbedre optagelsessystemet

Optagelsessystemet indeholder en del centralt fastsatte regler og national koordinering, men rummer også fleksibilitet til, at universiteterne kan indrette sig efter lokale behov. Nogle universiteter optager hovedparten af deres ansø­gere via kvote 1, mens andre universiteter arbejder med et større kvote 2-optag bestående af forskellige optagelsesprocedurer. Der er gode erfaringer med en kombination af forskellige optagelsesformer, hvor karakterer spiller en væsentlig rolle, men hvor der også anvendes andre udvælgelseskriterier.

Uddannelses- og Forskningsministeriet kan undersøge muligheder for at forbedre optagesystemet. Ministeriet kan se på optagelsessystemet på tværs af hele det videregående uddannelsessystem. Et forbedret optagelsessystem vil i højere grad skulle understøtte match mellem studerende og uddannelse, redu­cere frafald og bidrage til kvalitet i uddannelserne.

Vurdering:

Fordele: Det er vigtigt med et grundigt forarbejde af behov og muligheder for at forbedre optagelsessystemet, da systemet er komplekst og går på tværs af de videregående uddannelser.

Ulemper: Der er ikke ulemper forbundet med at undersøge mulighederne for et forbedret optagelsessystem.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00