KL kritiserer forsøg med kortere skoledage

FOLKESKOLE: KL langer ud efter undervisningsminister Merete Riisager (LA), der vil forkorte skoledagene for 50 folkeskoler. Det er hendes ret som minister, lyder det fra Venstre.

 KL frygter, at kortere skoledage vil være med til at underminere folkeskolens kamp mod den sociale arv (Steffen Ortmann// Scanpix).
 KL frygter, at kortere skoledage vil være med til at underminere folkeskolens kamp mod den sociale arv (Steffen Ortmann// Scanpix).
Mette Pabst

Tusindvis af folkeskoleelever kan nu se frem til mindre tid på skolebænken. Det sker som en del af et treårigt forsøgsprojekt, som undervisningsminister Merete Riisager (LA) netop har søsat.

Men det er bekymrende, at ministeren giver køb på de længere og mere varierede skoledage. Det mener Kommunernes Landsforening, der frygter, at forsøget vil være startskuddet på at tilbagerulle folkeskolereformen.

"Jeg kan godt blive bekymret for, at vi nu åbner en ladeport til at rulle folkeskolereformen tilbage – og det er ingen tjent med," siger Anna Mee Allerslev (R), formand for børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, i en pressemeddelelse.

Understøttende undervisning ryger
Forsøget med kortere skoledage skal i første omgang vare tre år og gælde 50 folkeskoler. Ifølge undervisningsministeren selv skal forsøget sætte fokus på den gode undervisning, som hun mener, er folkeskolens kerneopgave.

"Vi har nogle faglige krav i reformen, og der er også krav om, at eleverne skal bevæge sig og åbne skolen mod omverdenen. Men jeg mener, der er behov for at få mere fokus tilbage på skolens kerneopgave – den gode undervisning," siger Merete Riisager til Berlingske.

Skolerne får blandt andet mulighed for at skære i timerne til understøttende undervisning og i stedet tilbyder turboforløb eller talentforløb i de faglige timer.

Det ærgrer Anna Mee Allerslev, at den understøttende undervisning skæres væk. Hun frygter, at forsøget sætter gang i en "ustyrbar" proces, der ender med at underminere kampen imod den sociale arv.

"Den understøttende undervisning var jo det nybrud, der skulle sikre, at skolerne leverede en mere motiverende skoledag, hvor eleverne bevæger sig mere og får input fra forskellige kompetencer og fagligheder. Uden den understøttende undervisning får vi også svært ved at bryde den negative sociale arv," siger Anna Mee Allerslev.

Venstre: Ministerens ret
Hos Venstre vil man ikke kommentere på, hvorvidt forsøget med kortere skoledage er en god idé. I stedet understreger undervisningsordfører Anni Matthiesen (V), at det er ministerens ret at starte forsøg op uden at have opbakning fra andre partier.

"Vi kan ikke blande os i ministeren rettigheder. Hun kan starte forsøg op uden at have opbakning fra os i forligskredsen," siger hun.

Der er dog ifølge Anni Matthiesen ikke nogen planer fra Venstres side om at pille ved folkeskolereformen.

"Vi bakker stadig helhjertet op om folkeskoleforliget," siger hun.

Undervisningsminister Merete Riisagers parti, Liberal Alliance, har tidligere været modstander af folkeskolereformen og stod uden for folkeskoleforliget. Men efter at være kommet i regering står LA bag den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00