Kritik: Følgegruppens forslag vil udvande specialpædagogikken

LÆRERREFORM: Følgegruppe for ny læreruddannelse vil fjerne specialpædagogik som linjefag og i stedet sprede det ud på de øvrige fag. Fint at brede det ud, men bevar linjefaget, lyder kritikken.
Per Bang Thomsen

ANBEFALING 6: Følgegruppen anbefaler, at alle
studerende skal have kendskab til specialpædagogik
og dansk som andetsprog. Som konsekvens heraf anbefaler følgegruppen således, at de 2 fag udgår som selvstændige linjefag

Rapporten "Deregulering og Internationalisering"
Følgegruppe for ny læreruddannelse
Fakta
Stor interesse for specialpædagogik som linjefag
Samtidig med følgegruppens forslag om at afvikle specialpædagogik anbefaler gruppen også, at alle studerende skal have tre linjefag. Det selvom specialpædagogik er det mest populære fag blandt dem, som vælger et tage et tredje linjefag.

Blandt de studerende med studiestart i 2007, som tog et tredje linjefag, valgte 24,5 procent af dem specialpædagogik. For årgang 2008 var tallet 19 procent.
    
Hvad angår det obligatoriske andet linjefag er specialpædagogik det fjerde mest populære fag. Fra årgang 2009 valgte 9,4 procent specialpædagogik som andet linjefag. For årgang 2008 var tallet 10,2 procent.


Kilde: Ministeriet for Børn og Undervisning

I onsdags offentliggjorde følgegruppen for ny læreruddannelse sin evaluering af lærerreformen fra 2006. Heri anbefaler gruppens syv medlemmer blandt andet, at politikerne fjerner linjefaget specialpædagogik for i stedet at implementere det som element i de resterende fag.

Men sker det, vil det få konsekvenser for inklusionen i folkeskolen, advarer konsulent Christian Quvang fra Nationalt Videncenter for Inklusion og Eksklusion.

"Forslaget er en nedprioritering af specialpædagogikken. Man vil tage de ressourcer, der bruges på linjefaget og putte ind i den øvrige undervisning, og det er en udvanding," siger han og henviser til EVA-rapporten "Indsatser for inklusion i folkeskolen" fra 2011.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00