Lærerforeningen har ingen rigtige venner

OVERENSKOMST: Solidariteten med lærerne er til at overse blandt de øvrige kommunale fagforeninger. Lærerne har udsigt til at kæmpe alene. Det skyldes blandt andet, at lærerne ikke strejkede i sympati med SOSU'er og sygeplejersker i 2008.
Det er så som så med solidariteten mellem fagforeningerne på det kommunale område.
Det er så som så med solidariteten mellem fagforeningerne på det kommunale område.Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Lærerne var ikke solidariske med sosu-assistenterne, da de strejkede i 2008, så de føler ikke, at de skylder lærerne noget. Og pædagogerne i BUPL slog et ordenligt hul i strejkekassen i 2008 og havde efterfølgende en del interne spændinger efter konflikten. Derfor er det også tvivlsomt, om de vil konflikte i solidaritet med lærerne.

Flemming Ibsen
Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet
Lærerforeningen ser ud til at stå helt alene i kampen om deres omstridte arbejdstidsaftale.

Det er med andre ord så som så med solidariteten mellem de forskellige fagforeninger i det store forhandlingsfællesskab KTO.

Her er lærerformand Anders Bondo Christensen chefforhandler på vegne af 515.00 ansatte i kommuner og regioner. Men ingen af de andre store fagforeninger i KTO såsom FOA, BUPL og HK Kommunal virker interesserede i at tage en storkonflikt og strejke i sympati med lærerne.

Lærerne kan meget vel ende med at stå alene tilbage uden opbakning fra andre fagforeninger. Og dermed står lærerne i en meget dårlig forhandlingsposition over for kommunerne (KL) og regeringen, der har stillet sig entydigt på KL's side.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00