Debat

Landbrug & Fødevarer: Vi bør først diskutere formålet for nyt videnscenter, ikke dets beliggenhed

Før spørgsmålet om det nye Videnscenter for Jordbrugsuddannelsers beliggenhed kommer et langt vigtigere spørgsmål om centerets formål, skriver erhvervs- og forskningsdirektør Anders Klöcker.

Når gode mennesker får tøjlerne til et sådan center, når der skal investeres i noget grøn teknologi, og når det også skal høre hjemme i bygninger med vand og varme, så er de penge ret hurtigt brugt. Derfor skal de jo virkelig bruges klogt, skriver  Anders Klöcker.
Når gode mennesker får tøjlerne til et sådan center, når der skal investeres i noget grøn teknologi, og når det også skal høre hjemme i bygninger med vand og varme, så er de penge ret hurtigt brugt. Derfor skal de jo virkelig bruges klogt, skriver  Anders Klöcker.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Anders Klöcker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i november fik vi besøg af undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S), og medlem af Børne- og Undervisningsudvalget for Venstre Anni Matthiesen.

De delte i fællesskab en fantastisk nyhed. Ja, faktisk hele to:

Regeringen har besluttet at prioritere midler til etableringen af et videnscenter for jordbrugets uddannelser og Novo Nordisk Fonden vil indgå i et partnerskab om at sikre den grønne omstilling af jord- og landbrugsuddannelser, som etableringen af videnscenteret også skal bidrage til.

Stærke nyheder – bragt af et stærkt makkerpar fra Socialdemokratiet og Venstre.

Vi var ikke de eneste, der blev glade. Det blev en hel masse andre aktører og interessenter selvfølgelig også. Det gælder først og fremmest alle de – ganske mange – skoler og uddannelsessteder, der uddanner landmænd, gartnere og skov- og naturteknikere.

Det gælder interessenterne i at aftage de gode mennesker, som tager uddannelserne. Og det gælder borgmesterkontorer i de kommuner, der nu har mulighed for at få sig en ny institution og nogle nye arbejdspladser.

Formålet med centeret

Listen over antallet af opkald og henvendelser, som vi har fået i Landbrug & Fødevarer siden delegeretmødet, er lang. Det samme gælder sikkert gode folk i Undervisningsministeriet og i Novo Nordisk Fonden.

Mange, ja næsten alle spørgsmål, handler om en og samme ting: Hvor skal centeret ligge? Det er jo et helt legitimt spørgsmål, og det skal også besvares på et tidspunkt.

Hvis vi – i egen interesse - skal understøtte interessen hos Novo Nordisk Fonden, er det vigtigt, at vi alle fokuserer på formål og aktiviteter.

Anders Klöcker
Erhvervs- og forskningsdirektør, Landbrug & Fødevarer

Men tøv en kende: Før spørgsmålet om beliggenhed kommer langt vigtigere spørgsmål: Hvad skal det nærmere formål med centeret være? Hvilke indsatser skal det prioritere, og hvordan skal det derfor organiseres?

Hvis mange fokuserer på beliggenhed, kan det blive meget svært at forholde sig klogt og tålmodigt til disse vigtige spørgsmål.

Deres vigtighed understreges af, at der trods alt kun vil være adgang til cirka 30 millioner kroner til etablering og drift af centeret, fordelt over fire år.

Når gode mennesker får tøjlerne til et sådan center, når der skal investeres i noget grøn teknologi, og når det også skal høre hjemme i bygninger med vand og varme, så er de penge ret hurtigt brugt. Derfor skal de jo virkelig bruges klogt.

Knivskarp snitflade

Husk også, at Novo Nordisk Fonden har signaleret vilje til at indgå i et partnerskab, men at fonden endnu ikke har kvalificeret eller kvantificeret dette partnerskab nærmere.

Hvis vi – i egen interesse - skal understøtte interessen hos Novo Nordisk Fonden, er det vigtigt, at vi alle fokuserer på formål og aktiviteter. Og derved kan tegne en knivskarp snitflade mellem det skolerne allerede gør, det praktikværterne allerede gør, og det et nyt videnscenter kan gøre.

Dertil kommer, at vi har den enorme fordel, at det nye videnscenter kan blive etableret på ryggen af de eksisterende videnscentre inden for erhvervsuddannelserne.

EVA er ved at færdiggøre en evaluering af disse centre, og den skal vi gerne nå at høste frugterne af, før vi lægger os fast på – i nævnte, prioriterede rækkefølge – formål, aktiviteter, organisering og placering af vores nye videncenter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Klöcker

Erhvervs- og forskningsdirektør, Landbrug & Fødevarer
Cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1995), MPA, Society, Science & Technology

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

0:000:00