Lavtuddannede rammes hyppigere af kræft

ULIGHED: Ny opgørelse viser, at risikoen for at blive ramt af en rygerelateret kræftsygdom er næsten dobbelt så høj blandt lavtuddannede som blandt højere uddannede.
Ny analyse af sammenhængen mellem rygerelaterede kræfttilfælde og sociale forhold afslører en stor social skævhed.
Ny analyse af sammenhængen mellem rygerelaterede kræfttilfælde og sociale forhold afslører en stor social skævhed.Foto: colourbox
Christian Juhl Mølgaard

Rygerelateret kræft er i høj grad i dag en socialt betinget sygdom.

Hans Storm
Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelses nye analyse af sammenhængen mellem rygerelaterede kræfttilfælde og sociale forhold afslører en stor social skævvridning. 

Således er der blandt den fjerdedel af danskere, der har den laveste indkomst, næsten dobbelt så mange, der får lungekræft, som blandt den rigeste fjerdedel; og blandt førtidspensionisterne er der otte gange så mange mænd og fire gange så mange kvinder, der får sygdommen, som blandt personer på arbejdsmarkedet.

"Der er en stor social slagside for rygerelaterede sygdomme. Og den slagside bliver kun værre, hvis de lavtuddannedes rygeadfærd forbliver den samme. Rygerelateret kræft er i høj grad i dag en socialt betinget sygdom," siger overlæge og forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Hans Storm.

Forsker: Meget at vinde ved rigtig indsats
Seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Susanne Oksbjerg Dalton er overbevist om, at den rigtige indsats på området kan redde mange menneskeliv:

"Forebyggelsespotentialet er enormt. Her kender vi en risikofaktor, som er uomtvistelig, så der er virkelig noget at tage fat i - og der er store gevinster at hente. Hvis de grupper, der har de korteste uddannelser og de laveste indkomster, havde samme rygeadfærd som de bedst stillede, så kan vi spare mellem 25 og 50 pct. af tilfældene af de rygerelaterede kræftformer i disse grupper," siger Susanne Oksbjerg Dalton.

Hun har stået for at koordinere analysen af, hvad sociale forhold som uddannelse, indkomst, boligforhold, om man er gift eller ej, og om man er tilknyttet arbejdsmarkedet, betyder for risikoen for at få og dø af forskellige kræftsygdomme.

Analysen, der er udarbejdet af flere forskere ved Kræftens Bekæmpelse, er netop udkommet som en serie artikler i et særnummer af European Journal of Cancer.

Veluddannede har bedre chance for overlevelse
Mange af de kræftformer, der skyldes rygning, er svære at behandle, og det er derfor relativt få, der overlever sygdommen. Analysen afslører, at overlevelseschancerne ligeledes afhænger af sociale forhold. Mens kun syv pct. af de mandlige lungekræftpatienter, der har folkeskole eller ungdomsuddannelse, overlever i fem år, så gælder det for ti pct. af patienter med en længerevarende uddannelse.

"Mange af de kræftformer, der skyldes rygning, er også de former, hvor vi i Danmark har ligget lavt i overlevelsen i forhold til andre vest- og nordeuropæiske lande. Heldigvis sker der forbedringer. Men vi skal sikre, at alle får gavn af de forbedringer, så overlevelsen kan forbedres for alle grupper," siger Susanne Oksbjerg Dalton.

Totalt rygeforbud og højere tobakspriser
Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Hans Storm mener, at løsningen skal findes i en ændring af rygeloven, så al indendørs rygning på arbejdspladser og i offentlige bygninger forbydes. Derudover skal afgifterne på tobak øges.

"Tilsammen er det de to mest effektive metoder til tobaksforebyggelse. En sådan strategi vil have størst effekt blandt de lavtuddannede. Og så skal der selvfølgelig være gode tilbud om hjælp til rygestop - både via internettet eller telefonen, og som tilbud via arbejdspladserne eller kommunerne.

De veluddannede kan man samtidig få i tale med andre virkemidler som information - og på den måde burde vi kunne opnå en hastigt bedret folkesundhed med færre tilfælde af kræft, hjerte- og lungesygdomme inden for en overskuelig årrække," slutter Hans Storm. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00