Lederne og KL om erhvervsuddannelser: Giv de frie skoler større ansvar

EUD: Efterskoler og frie grundskoler bør omfattes af sidste års eud-aftale, mener Lederne og KL. Skolerne insisterer på deres frihed – men forsikrer, at de arbejder tæt sammen med erhvervsskoler.

Lederne vil have efterskoler og frie grundskoler til at hjælpe flere over på erhvervsuddannelserne. Her elever fra&nbsp;<img alt="">Brejning Efterskole.
Lederne vil have efterskoler og frie grundskoler til at hjælpe flere over på erhvervsuddannelserne. Her elever fra Brejning Efterskole.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

”Når samfundet står over for så eklatant mangel på faglært arbejdskraft, er det helt rimeligt, at efterskoler og frie grundskoler hjælper til med at løse den store samfundsopgave.”

Ledernes chefkonsulent, Henrik Casper, er glad for, at et flertal sidste år lavede den store eud-aftale Fra folkeskole til faglært. Men han undrer sig over, at den kun fokuserer på folkeskolen.

De frie skoler ”får trods alt et væsentligt tilskud fra skatteyderne til at drive skole,” som han formulerer det.

Dokumentation

I aftalen fra november 2018 står der blandt andet:

"Aftaleparterne vil sikre mere praksisfaglighed i folkeskolen ved at skabe bedre rammer for et mere forpligtende samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsskoler.

Folkeskolens udskolingselever skal have et større kendskab til erhvervsuddannelserne og en fortrolighed med erhvervsskolernes faciliteter og lærere.

Dette skal ske ad flere veje – ved at udskolingseleverne kan tage deres valgfag på erhvervsskolerne, og ved at erhvervsskolelærerne kan varetage undervisning i folkeskolen."

Kilde: Fra folkeskole til faglært


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00