Debat

LO: Disse fire tiltag kan sikre faglært arbejdskraft

DEBAT: For at uddanne faglærte nok må vi tage et opgør med gymnasiet som førstevalg og tilbyde flere erhvervsuddannelser, skriver Ejner K. Holst, LO. Her giver han sine bud på tiltag, der kan sikre faglærte for fremtiden.

Ejner K. Holst fra LO ønsker et opgør med gymnasiet som naturligt førstevalg.<br>
Ejner K. Holst fra LO ønsker et opgør med gymnasiet som naturligt førstevalg.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ejner K. Holst
Næstformand, LO

Hvordan vi sikrer faglært arbejdskraft i fremtiden, er blevet et spørgsmål, som rigtig mange – især politikere – stiller sig i denne periode.

Det er godt, at der endelig er kommet fokus på vigtigheden af erhvervsuddannelser og af tilstrækkeligt med faglærte til at sikre vækst og velfærd.

Spørgsmålet er ikke nemt at svare på. Mange faktorer skal spille sammen, for at vi for alvor får vendt en tendens, som har været under udvikling i årtier. Nemlig den tendens, at gymnasiet – især STX – var den naturlige vej for stort set alle unge.

Gik du ikke i det almene gymnasium, var du åbenbart enten ikke god nok eller havde truffet et meget underligt valg, har indtil dato været hovedlinjen.

Ejner K. Holst, næstformand i LO

Gik du ikke i det almene gymnasium, var du åbenbart enten ikke god nok eller havde truffet et meget underligt valg, har indtil dato været hovedlinjen.

Fire tiltag for flere faglærte
Der skal gøres op med, at gymnasiet er det naturlige valg, og det er et langt sejt træk. Men nogle af hovedelementerne er:

  1. Folkeskolereformens intentioner skal føres ud i livet: Åben skole skal fungere, så eleverne oplever meget mere af arbejdsliv og samfund, end det de ellers får gennem bøgerne. De skal opleve, at der er andet end boglig viden, der tæller, og at man kan lære på mange måder.

  2. Erhvervsuddannelses-reformen skal udfolde sig: Det kvalitetsløft, vi fik med reformen, skal fremstå tydeligt. Nye rollemodeller, der har været gennem den nye EUD, skal præsenteres for elever og forældre.

  3. Vejledning og overgangsforløb skal styrkes: Elever skal have mulighed for at vælge ungdomsuddannelse på et mere oplyst grundlag. Eleverne i grundskolen skal kende mulighederne i de forskellige ungdomsuddannelser bedre, og også i selve fagene skal man kunne se sammenhængen med forskellige ungdomsuddannelser – ikke kun med STX.

  4. Flere praktikpladser og attraktive praktikplads-centre: Vi skal med treparts-aftalen have flere praktikpladser. Samtidig skal praktikpladscentrene blive mere attraktive, så valget af erhvervsuddannelse ikke rummer praktikplads-usikkerheden.

Flere tilbud om erhvervsuddannelse
Men det vil tage nogle år at få alt dette til for alvor at slå igennem. Derfor skal det suppleres med yderligere tiltag, der kan sikre tilstrækkelig med faglærte:

  • Vi skal sikre, at langt færre falder fra ungdomsuddannelserne. Vi har i dag op imod 20 procent, der som 25-årige ikke har en ungdomsuddannelse. Det er simpelthen gået tilbage med vores evne til at give de unge en uddannelse. Der skal vi være bedre til at få flere med – og der er erhvervsuddannelserne en del af løsningen.

  • Vi skal også give gode muligheder for de, der valgte en gymnasial uddannelse, men som ikke kan eller vil bruge den til en videregående uddannelse. De skal ikke ende som ufaglærte studenter, man skal også have muligheden for at tage en attraktiv erhvervsuddannelse.

Så der er flere muligheder for at få flere faglærte i fremtiden. Men det kræver et målrettet arbejde med at give både grundskoleelever, og dem, der er faldet fra, og dem, der har fået en gymnasial uddannelse, de ikke vil bruge, et tydeligt tilbud om en erhvervsuddannelse.

Midlerne er der, men det kræver politisk vilje og prioriteringer at få dem i spil for alvor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

0:000:00