Løhde løfter sløret for udflyttede uddannelser

UDFLYTNING: 10 byer bliver hjemsted for uddannelsesstationer for op mod 1.000 studerende i alt. Det fortæller Sophie Løhde til DR, dagen før regeringens samlede udflytningsplan præsenteres. 

Sophie Løhde (V) tog tirsdag aften hul på den del af udflytningsplanerne, som handler om uddannelser, ved at afsløre, hvor de nye uddannelsesstationer skal placeres. 
Sophie Løhde (V) tog tirsdag aften hul på den del af udflytningsplanerne, som handler om uddannelser, ved at afsløre, hvor de nye uddannelsesstationer skal placeres. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Toke Gade Crone Kristiansen

Onsdag kl. 13 fremlægger regeringen sin plan, Bedre Balance II, for udflytning af statslige arbejdspladser .

Men allerede tirsdag aften valgte minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), at løfte sløret for, hvilke byer der bliver hjemsted for de udflyttede uddannelser til DR Nyheder.

Udflytningen af uddannelser kom først på bordet mandag i et interview med Troels Lund Poulsen (V) til Avisen Danmark, hvor beskæftigelsesministeren forklarede, at han følte at havde forsømt det i den første runde af udflytninger.

DR Nyheder skriver tirsdag aften, at regeringens uddannelsesudflytninger kommer til at dreje sig om mellem 500 og 1.000 nye studiepladser i provinsen. 

Og de ti byer, som modtager studiepladserne, er Rønne, Hobro, Holstebro, Skjern, Hedensted, Fredericia, Svendborg, Kalundborg, Helsingør og Nykøbing-Falster ifølge både TV2 og DR. 

Regeringen har ifølge DR afsat 160 millioner i ekstra tilskud til uddannelsesinstitutionerne frem til 2021.

Det beløb tvivler både Kristian Thulesen Dahl (DF) og Magnus Heunicke (S) på er nok, selvom der er opbakning til den overordnede idé med udflytningen fra begge de store partier. 

Udflytningen af uddannelse handler umiddelbart ikke meget om at flytte arbejdspladser eller studiepladser fra hovedstaden.

Af de ti tilbud er det kun et enkelt, læreruddannelsen i Helsingør, som har sit udspring i hovedstaden, ifølge DR's oplysninger.

Bioanalytiker i Kalundborg
En af de nye udflyttede uddannelser er oprettelsen af en bioanalytikeruddannelse i Kalundborg, som Professionshøjskolen Absalon skal huse. Professionshøjskolen udbyder allerede uddannelsen i Næstved.

"Sidste år etablerede vi en ny ingeniøruddannelse i Kalundborg, og det er glædeligt, at uddannelsesudbuddet i den del af regionen nu styrkes yderligere i forbindelse med regeringens udflytning af uddannelser," siger Hans Stige, som er bestyrelsesformand for professionshøjskolen. 

Også rektor på Professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang, glæder sig over det nye udbud på sin institution.

Camilla Wang understreger, at det nye udbud kommer til at gå godt i spænd med den bioanalytikeruddannelse, som professionshøjskolen allerede udbyder i Næstved. 

"Det vil også styrke bioanalytikeruddannelsen, at der bliver et uddannelsestilbud i både Næstved og Kalundborg," siger Camilla Wang. 

63 ansøgere havde i 2017 valgt bioanalytikeruddannelsen i Næstved som førsteprioritet, da de søgte ind på uddannelsen, heraf blev 46 optaget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Wang

Forkvinde, Danske Professionshøjskoler, rektor, Professionshøjskolen Absalon,
cand.mag. i dansk og psykologi (Københavns Uni. 1997)

0:000:00