Debat

Moderaterne: Uddannelserne får kunstigt åndedræt

Flere uddannelsespladser i sektorer, der mangler nyuddannede, lagt sammen med en fornuftig SU og en ambitiøs borgerpligt er grundstenene i den indsprøjtning, vores uddannelsessektor har brug for, skriver Lars Løkke Rasmussen og Louise Østergaard Davidsen. 

Fremtiden tilhører dem, der kan tiltrække de bedste hjerner, og det er vi generelt gode til i Danmark, skriver Lars Løkke Rasmussen og Louise Østergaard Davidsen.
Fremtiden tilhører dem, der kan tiltrække de bedste hjerner, og det er vi generelt gode til i Danmark, skriver Lars Løkke Rasmussen og Louise Østergaard Davidsen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen
Louise Østergaard Davidsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var hjertet det rette sted, at et flertal i Folketinget vedtog en udflytningsreform, der skulle sikre sammenhængskraften i Danmark. Mon ikke, at det velmenende hjerte er begyndt at hamre lidt hurtigere, når nu virkeligheden viser, hvor ugennemtænkt planen var?

Fremtiden kalder på ambitiøse og gennemtænkte reformer. Moderaterne foreslår tre gennemarbejdede og innovative udspil for uddannelse, der vil fremtidssikre landets sammenhængskraft, økonomi og dannelse.

Fremtiden tilhører dem, der kan tiltrække de bedste hjerner, og det er vi generelt gode til i Danmark. Vi har skabt gode og respekterede uddannelser, som vi har kunne tillokke dygtige, internationale studerende med.

Nogle af de tilkommende slår rødder og bidrager til samfundet – andre tager hjem igen. Med sig hjem tager de et dansk netværk og en kulturforståelse, hvilket hurtigt kan omsættes til fremtidige samarbejdspartnere for dansk erhvervsliv. Der er dog en bagside.

SU'en må ikke blive en dyr afskedsgave

Den bunke penge, som det danske SU-system er bygget på, er ikke stor nok til at håndtere den mængde internationale studerende, der kommer til Danmark. Derfor er regeringen begyndt at lukke engelsksprogede uddannelser i håbet om, at internationale studerende vil holde sig væk.

Danmark er et lille land, der trives med at være i samhandel med omverdenen. Derfor skal vi turde tage en snak om vores SU-system

Lars Løkke Rasmussen (M) og Louise Østergaard Davidsen (M), partiformand og folketingskandidat

Det, mener vi, er en generelt dårlig ide. Danmark er et lille land, der trives med at være i samhandel med omverdenen. Derfor skal vi turde tage en snak om vores SU-system, selvom det er upopulært.

Vi vil geare SU'en til fremtiden ved at holde fast i, at det skal være en statsbetalt ydelse for alle, der studerer og efterfølgende arbejder i Danmark – på den måde får vi sikret, at de penge, som staten investerer i vores studerende og fremtid, ikke bliver en meget dyr afskedsgave til alle de udenlandske studerende, der rejser hjem til deres eget land for at bruge den uddannelse, vi har givet dem.

Helt konkret vil alle studerende få et fradragsberettiget lån på kandidatuddannelsen, som staten automatisk vil tilbagebetale gennem de lønsedler, de færdiguddannede vil få, når de arbejder i Danmark. Det vil skabe fairhed og fremtid for Danmarks uddannelsessystem og konkurrenceevne.

Flere uddannelsespladser i de sektorer, der mangler nyuddannede

I et hæderligt forsøg på at skabe sammenhængskraft i landet vedtog et flertal den udflytningsreform, der skulle genoplive lokalsamfundene, men i stedet har den vist sig at være et kunstigt åndedræt, der har fortyndet vores forskningsmiljøer.

Iboende i ordet uddannelse er dannelse. Det skal vi værne om

Lars Løkke Rasmussen (M) og Louise Østergaard Davidsen (M), partiformand og folketingskandidat

Oveni diagnosen ser vi DTU, der skal amputere 500 studiepladser, og hver tiende studerende på IT-Universitetet skal være skåret væk inden 2030. Det strider imod al logik, da hver anden ansøger på IT-Universitetet i forvejen bliver afvist grundet manglende kapacitet.

Det her sker, samtidig med at vores arbejdsmarked har akut brug for flere teknisk-videnskabelige og ingeniøruddannede – især i lyset af de klima- og energimæssige udfordringer, vi står overfor, som senest er blevet udløst af krigen i Ukraine.

På Københavns Professionshøjskole har man ligeledes været nødsaget til at nedlægge en række pladser på jordmordeuddannelsen til trods for mangel på jordemødre på fødegangene i Hovedstaden. Det strider derfor imod al logik og tyder på, at valgløfter og overskriftspolitik har højere prioritet end grundlæggende reformarbejde.

Borgerpligt kan bygge bro mellem forskelligheder

Iboende i ordet uddannelse er dannelse. Det skal vi værne om.

Vi lever i en tid, hvor vi lever mere og mere i bobler med andre, der minder om os selv, og hvor vi går og bekræfter hinanden i vores egne overbevisninger.

Moderaterne vil bryde boblen og bygge bro mellem vores forskelligheder. En del af vores udspil til fremtidens uddannelse er ideen om en borgerpligt. Her skal unge bruge tre til seks måneder i nye rammer.

I højskoleånden vil unge møde andre unge fra forskellige dele af landet og prøve kræfter med dele af samfundet, de normalt ikke støder på. Det kunne være i Forsvaret, på velfærdssamfundets institutioner, i uddannelsessteder, inden for kulturlivet eller i arbejdet med naturbeskyttelse.

Det vigtige er, at vi tager hånd om de unge og får dem til at møde hinanden på kryds og tværs af de skel, der normalvis opdeler vores land. Vi har alle en tilknytning til Danmark, og det er ikke Moderaterne, der skal definere, hvad der er dansk – men vi skal give de unge en mulighed for at finde ud af det i fællesskab.

Flere uddannelsespladser i de sektorer, der mangler nyuddannede, lagt sammen med en fair og fornuftig SU og en ambitiøs borgerpligt. Det er grundstenene i den indsprøjtning, som vores uddannelsessektor har brug for, hvis den skal forblive på et internationalt konkurrenceniveau.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder (M), fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Louise Østergaard Davidsen

Projektdirektør, Ticketmaster, fhv. folketingskandidat (M)
Beklædningsdesigner og AP i Innovation Management (CBA 2017)