Ny klageinstans mod mobning får hård medfart

MOBNING: Et bredt flertal på Christiansborg indgik i weekenden aftale om en ny klageinstans mod mobning. En bred vifte af aktører er imidlertid skeptiske. Et direkte skadeligt organ, lyder det fra Liberal Alliance.

"Målet er, at flere skoler og kommunalpolitikere tager ansvar lokalt, når børn og unge bliver mobbet, så vi kan sikre børn og unge et mobbefrit miljø,” siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) om den nye klageinstans mod mobning.
"Målet er, at flere skoler og kommunalpolitikere tager ansvar lokalt, når børn og unge bliver mobbet, så vi kan sikre børn og unge et mobbefrit miljø,” siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) om den nye klageinstans mod mobning.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Tyson W. Lyall

Det er rent bureaukrati og god vilje, som kan gøre stor skade på skolesystemet

Merete Riisager (LA)
Uddannelsesordfører

Et slag i luften eller et stykke danmarkshistorie.

Meningerne om den nye klageinstans mod mobning, som et bredt politisk flertal blev enig om i weekenden, er åbenlyst delte.

Mens regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale, SF og Konservative vil styrke kampen mod mobning med en klageinstans under Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), stiller Liberal Alliance og en række aktører på området sig kritiske over for de gode intentioner.

Dokumentation

Sådan skal instansen fungere:

Elever og forældre skal i første omgang indbringe en sag til skolens ledelse og bestyrelsen.

Hvis elev og forældre ikke oplever, at der tages hånd om problemet, kan sagen indbringes til kommunalbestyrelsen.

Det dermed en genindførsel af adgangen for kommunalbestyrelsen til at behandle skolelederens beslutninger om mobning på folkeskoler, der blev fjernet i 2009.

For de selvejende institutioner (frie grundskoler, gymnasier og erhvervsskoler m.v.) skal sagen indbringes for bestyrelsen.

Får elever og deres forældre ikke medhold af kommunalbestyrelsen eller bestyrelsen, kan klagen nu sendes videre til den nye klageinstans hos Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM).

Elever og mindreårige elevers kan således klage til DCUM over manglende handling mod mobning.

Det kan ifølge Undervisningsministeriet være:

”Hvis uddannelsesstedet ikke har en antimobbestrategi, eller ved manglende reaktion ved konkrete tilfælde af problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende.”

DCUM har herefter mulighed for at komme med påbud til skoler og uddannelsesinstitutionerne.

Hvis påbuddet ikke efterkommes, kan der i sidste ende tilbageholdes tilskud fra institutioner med statstilskud, eller i særligt grove tilfælde kan tilskuddet helt bortfalde.

DCUM tillægges samtidig en egentlig tilsynsfunktion. Centeret skal kunne bede den myndighed, bestyrelse eller person, der har ansvaret for uddannelsesstedet, indsende relevant materiale, som dokumenterer fastsættelse af antimobbestrategi, handlingsplaner m.v.

I forhold til folkeskoler kan Statsforvaltningen ved manglende efterlevelse af påbud træffe beslutning om suspension eller bortfald af den ulovlige beslutning eller ved undladelse i særlige tilfælde udstede tvangsbøder til de ansvarlige kommunalbestyrelsesmedlemmer, indtil påbuddet efterkommes.

Økonomi:

Partierne har afsat 2,6 millioner kroner til at oprette klageinstansen. Pengene kommer i forlængelse af de 42 millioner kroner, der er afsat på satspuljen til forebyggelse, rådgivning, mægling og lokal indsats for at komme mobning til livs. 

Kilde: Undervisningsministeriet.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00