Ny undersøgelse giver stemme til unges overvejelser om uddannelsesvalg

Antropolog Natalie Blix Flagstad har interviewet 15 unge om, hvorfor de valgte gymnasiet. Deres svar viser, at politikerne skal have øje for, at valg af ungdomsuddannelse handler om mere end det faglige.

Unge vælger blandt andet stx, fordi det opfattes som den bedste langsigtede investering, ifølge en interviewundersøgelse blandt 15 stx-elever, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har gennemført. Billedet er fra en demonstration mod den tidligere regerings elevfordelingsaftale.
Unge vælger blandt andet stx, fordi det opfattes som den bedste langsigtede investering, ifølge en interviewundersøgelse blandt 15 stx-elever, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har gennemført. Billedet er fra en demonstration mod den tidligere regerings elevfordelingsaftale.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Tidligere tiders elitære gymnasium er en saga blot. En bred skare af unge vælger i dag det almene gymnasium – stx – og sidder ved siden af hinanden i fag som naturgeografi, spansk og oldtidskundskab. 

For tre årtier siden tog 34 procent af en årgang en gymnasial uddannelse. I dag er der tale om 61 procent. Ud af dem starter størstedelen på stx.

Fakta

Om undersøgelsen

Artiklen omhandler en ny interviewundersøgelse med elever, der går på stx, lavet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Undersøgelsen er baseret på 15 kvalitative interviews med stx-elever i 2.g. De 15 elever er udvalgt, så deres karaktergennemsnit fra folkeskolens afgangseksamen er fordelt på fem elever med karakterer under gennemsnittet, fem omkring gennemsnittet og fem over. Eleverne kommer fra tre gymnasier, som geografisk er spredt ud i landet.

 

0:000:00