Nyt udspil: Sådan vil S skabe bedre muligheder for handicappede

HANDICAP: Med tre principper og seks forslag vil Socialdemokratiet forbedre indsatsen over for mennesker med handicap. Partiet varsler blandt andet en løsning til unge handicappede, som mister hjælpen, når de fylder 18. Danske Handicaporganisationer vil belønne Mette Frederiksen med en romkugle.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Mennesker med handicap skal have bedre mulighed for at være en del af fællesskabet.

Det mener Socialdemokratiet, som tirsdag har fremlagt et forslag til en reform af handicapområdet.

"Jeg håber, vi med dette udspil kan få det vigtige tema om forholdene for handicappede til at fylde mere i valgkampen, end det har gjort indtil nu," siger partiformand Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Det foreslår Socialdemokratiet

1. Mere tid på ungdomsuddannelsen. Der skal være mere tid og bedre mulighed for dispensation fra krav om for eksempel fravær på ungdomsuddannelserne. Elever med handicap skal kunne få ekstra tid til at gennemføre en ungdomsuddannelse med inspiration fra Team Danmark-klasser.

2. Fleksible regler. Der skal være bedre muligheder for at tage praktikperioder på særlige vilkår på både erhvervsskoler og videregående uddannelser. Man skal også kunne tage praktikperioder på nedsat tid, når man på grund af et handicap ikke kan arbejde på fuld tid. Derudover skal der være mere fleksible regler, så støtte og hjælp, man allerede har fået tilkendt på én uddannelse, nemt kan tages med videre til en anden.

3. Det skal ikke være en kamp at få hjælp. Der skal indføres mere langsigtede planer og bevillinger, og det skal være lettere at beholde den hjælp, man allerede har fået tilkendt. Behovet for et bestemt hjælpemiddel eller indsats stopper ikke nødvendigvis i det øjeblik, man bliver 18 år eller 67. I samarbejde med kommunerne og de relevante aktører vil vi finde mindre bureaukratiske og mere fleksible løsninger på overgange. Og på hvordan hjælp og støtte kan fortsætte, når behovet er åbenlyst.

4. Specialeplanlægning. Der er behov for en national specialeplanlægning, hvor vi med inspiration fra sundhedsområdet sikrer, at det rette antal og typer af tilbud til borgere med specialiserede behov er til stede. I samarbejde med aktører og institutioner skal der dannes et nationalt overblik over det specialiserede socialområde og findes løsninger, der sikrer, at tilbud ikke forsvinder eller udvandes. Og at borgere får tilbudt den hjælp, de har behov for.

5. Sundhedstjek til mennesker med psykisk sygdom og handicap. Der er stadig alt for stor ulighed i levealder og gode leveår for mennesker, som lever med alvorlig psykisk sygdom eller handicap. Derfor foreslår Socialdemokratiet at indføre et årligt sundhedstjek for mennesker, som har betydelige kognitive eller psykiske funktionsnedsættelser.

6. Gratis tandpleje til mennesker med handicap eller psykisk sygdom. I dag skal kommuner tilbyde specialtandpleje til særlige grupper, som på grund af handicap eller psykisk sygdom ikke har mulighed for at gå til almindelig tandlæge. Men kommunen kan beslutte, at der skal være egenbetaling på op til 2.000 kr. om året. Vi foreslår, at gratis og opsøgende tandpleje skal tilbydes til særligt socialt udsatte i hele landet. Ligesom vi vil fjerne den egenbetaling, kommunerne kan opkræve.

Kilde: Handout fra Socialdemokratiets pressetjeneste


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00