Nyuddannede EUD'ere har det svært på arbejdsmarkedet

ARBEJDE: Nyuddannede murere, urmagere og frisører har i de seneste år fået sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Foto: colourbox.com
Per Bang ThomsenAnne Justesen
Den økonomiske krise har gjort det langt sværere for nyuddannede murere, urmagere og frisører at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er beskæftigelsesfrekvensen for nyuddannede erhvervsskoleelever nemlig faldet fra 90 procent i 2006 til 77 procent i 2010, og det har især ramt de elever, som har taget en grafisk eller en bygge- og anlægsuddannelse.

I 2006 havde 87 procent af de grafiske erhvervsskoleelever et job et år efter, at svendebrevet var kommet i hus. Fire år efter lå tallet på 64 procent, og der er dermed tale om et fald på 23 procentpoint. Samme fald ser man på bygge- og anlægsområdet. I 2006 havde 93 procent af murerne og elektrikerne et job, mens det var faldet til 70 procent i 2010.

Det er dog inden for uddannelsesområdet "teknik og industri i øvrigt", der dækker over uddannelser som tekniske designere og skomagere, at man samlet set finder den laveste beskæftigelsesfrekvens. I 2010 havde blot 62 procent af de nyuddannede inden for dette område et arbejde.

Beskæftigelsesfrekvenser et år efter fuldført erhvervsuddannelse <script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0Ag-_XaPcRR7EdFl0eHpkaC03YkpRRHN3b2dyc2JOUGc&transpose=0&headers=1&range=A3%3AF15&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Titel p\u00e5 venstre lodret akse","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"fontSize":16},"booleanRole":"certainty","title":"Diagramtitel","height":340,"animation":{"duration":500},"legend":"right","width":450,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"title":"Titel p\u00e5 vandret akse","minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}},"state":{},"view":{},"chartType":"Table","chartName":"Diagram1"} </script>Kilde: Danmarks Statistik, November 2012.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00