Optræk til forbrødring mellem KL og Danske Regioner

SAMARBEJDE: Efter et år uden møder mellem formændene i KL og Danske Regioner tager de to organisationers nye formænd nu tilløb til fornyet dialog og samarbejde.

Efter afskeden med Bent Hansen (S) som formand for Danske Regioner har regionernes nye formand, Stephanie Lose (V), nu taget de første skridt til et fornyet samarbejde med KL.
Efter afskeden med Bent Hansen (S) som formand for Danske Regioner har regionernes nye formand, Stephanie Lose (V), nu taget de første skridt til et fornyet samarbejde med KL.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeLise-Lotte Skjoldan

En decentral offentlig sektor, der hænger sammen på tværs af ikke mindst kommuner og regioner, står højt på den politiske ønskeseddel disse år.

Men sammenhængen har trange kår. For forholdet mellem KL og Danske Regioner har længe været på frysepunktet. Men det vil de to nye formænd for henholdsvis KL og Danske Regioner ændre på.

”Jeg tænker, at vi nu ved påbegyndelsen af en ny periode kan finde ind i et godt samarbejde, som har ambitionen om at sikre borgerne den allerbedste velfærd som omdrejningspunktet,” siger Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.

Ifølge ham er der allerede aftalt det første møde mellem ham og Danske Regioners nye formand, Stephanie Lose (V).

Læs også

Lose: Lad os starte på en frisk
Også fra Stephanie Lose lyder der forsonende toner.

”Jeg har et meget stort ønske og vil også bruge meget energi på at se, om vi ikke kan starte på en frisk i KL og Danske Regioner. Jeg anerkender, at kommunerne gør et rigtigt stort arbejde. Jeg tror også, at hvis man fanger kommunerne på en god dag, så kunne man også få dem til at sige det samme om regionerne,” siger Stephanie Lose.

Ifølge Stephanie Lose deler Danske Regioner og KL holdninger og udfordringer på ganske mange punkter. Og det bør der rettes mere fokus på, frem for at jagte uenighederne.

”I stedet for at forsøge at trykke på hinandens knapper, så skal vi prøve at spille hinanden gode og få identificeret der, hvor vi faktisk har en masse fælles ting, og så prøve at få genstartet det forhold. Det er i hvert fald min ambition,” siger Stephanie Lose.

Sikre sammenhæng og modvægt til staten
Selv om Jacob Bundsgaard ikke selv er klar til at bruge ordet ’forbrødring’, så ser han det som en styrke for både kommuner og regioner, hvis det kan lykkes at få samarbejdet op i gear.

”Min ambition er, at vi løbende skal tale sammen og koordinere. Både i forhold til at sikre sammenhængen på tværs af kommuner og regioner. Men også i forhold til, når vi skal forhandle med staten,” siger Jacob Bundsgaard.

Det gælder ikke mindst i forhold til den videre udvikling af det nære sundhedsvæsen, hvor regeringen er på vej med et udspil.
Og netop det nære sundhedsvæsen var det, der fik Danske Regioners tidligere formand, Bent Hansen (S), til at bringe det dårlige forhold mellem Danske Regioner og KL på banen.

Sporene efter fusionsflop 
Det skete tidligere på ugen i et afsnit af Altingets podcast-serie om det danske sundhedsvæsen. Her sagde Bent Hansen blandt andet:

”Vi har forsøgt det seneste år at få et formandsmøde, men det er blevet aflyst hver eneste gang. Det er nok godt, der er kommet nye folk til,” og han tilføjede:

”Vi har ikke kunnet skabe den fornødne tillid på begge sider af bordet. Det har jeg sikkert en del af ansvaret for. Men det har KL også.”

Ifølge Jacob Bundsgaard skal de seneste års forhold mellem Danske Regioner og KL ses i lyset af de to organisationers fejlslagne fusionsforsøg i 2015.

”Det blev et meget klart nej fra kommunernes side. Og det er klart, at sporene fra det har krævet, at man har skullet finde sine ben at stå på efter den proces. Så det har formentlig været en naturlig konsekvens af, at det ikke var den vej, KL’s medlemmer mente, man skulle gå,” siger Jacob Bundsgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00