Organisationer retter kritik mod ministerier: Indsats mod sexisme og krænkende adfærd er for dårlig

SEXCHIKANE: Manglende retningslinjer og utilstrækkelige undersøgelser af sexchikane i ministerier risikerer at give et misvisende billede af omfanget af krænkende adfærd, lyder det fra organisationer. Djøf kalder det ”uholdbart” og vil have skærpet medarbejderundersøgelserne.

Statsministeriet er blandt de ministerier, som i kølvandet på Me Too-debatten vil udarbejde nedskrevne retningslinjer for seksuel eller kønsbetinget chikane. 
Statsministeriet er blandt de ministerier, som i kølvandet på Me Too-debatten vil udarbejde nedskrevne retningslinjer for seksuel eller kønsbetinget chikane. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

”Det er jo oplagt, at ministerierne som offentlige myndigheder, der er forpligtet på at arbejde for ligestilling og indarbejde det i hele deres arbejde, går foran ved også at have klare retningslinjer og en åbenhed om, at seksuel chikane ikke er acceptabelt og skal forebygges blandt de ansatte i ministerierne."

Morten Emmerik Wøldike
Chefkonsulent, Institut for Menneskerettigheder

”Vi ved, at alene det at have en politik på området virker forebyggende. Så det bør alle ministerier selvfølgelig have." 

Edith Jakobsen
Arbejdslivspolitisk chef, Djøf

Ministeriernes indsats mod sexisme og sexchikane blandt egne medarbejdere har over bred kam været for dårlig.

Sådan lyder kritikken fra Djøf, Institut for Menneskerettigheder og Kvinfo på baggrund af aktindsigter i ministeriernes arbejdspladsvurderinger (APV’er) og nedskrevne retningslinjer, som Altinget har søgt.

Organisationerne hæfter sig ved manglende retningslinjer på området i flere ministerier og styrelser samt de få og ukonkrete spørgsmål i APV-undersøgelserne.   

Dokumentation

Disse ministerier har ingen nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane

  • Statsministeriet har ingen nedskrevne retningslinjer på området, men arbejder på at få dem på plads. 
  • Finansministeriet har ingen nedskrevne retningslinjer og har ikke besvaret Altingets uddybende spørgsmål. 
  • Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har ingen nedskrevne retningslinjer, men arbejder på at få dem på plads.
  • Miljø- og Fødevareministeriet har "lokale retningslinjer", men arbejder på en generel politik om kønskrænkende adfærd. 

Samtlige ministeriers APV-undersøgelser, som Altinget har set, kritiseres for at have for få og ukonkrete spørgsmål om sexisme og krænkende adfærd. 

Transport- og Boligministeriet er ikke vendt tilbage med besvarelse på Altingets spørgsmål om håndtering af sexisme og sexchikane. 


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024