Partier uenige om plan for genåbning: ”Jeg frygter, vi kommer til at gå for hurtigt frem”

CORONA: Mens flere partier glæder sig over, at regeringen nu vil drøfte planer for at genåbne samfundet, mener SF, at det er for tidligt. Og Enhedslisten er bekymret for det signal, der sendes til borgerne.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Er det godt eller dårligt, at regeringen har indkaldt Folketingets partier til at drøfte en plan for genåbning af det danske samfund?

Det spørgsmål deler vandene på Christiansborg.

I SF er man decideret modstander af at drøfte den slags planer på nuværende tidspunkt.

”Det vigtigste lige nu er den akutte sundhedskrise og inddæmning af smitte. Det er for tidligt at flytte fokus væk allerede nu. Vi kan bare se på Spanien og Italien, hvor dødstallet stadig stiger,” lyder det i en kortfattet skriftlig kommentar fra SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge.

Hvis vi som borgere begynder at tage det mindre alvorligt, så risikerer vi, at det stikker af fra os.

Pernille Skipper (EL)
Politisk ordfører

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, bakker sådan set op om, at regeringen kalder Folketingets partier til drøftelser, fordi det er vigtigt, at Folketinget fortsat står samlet under krisen. Men det er ikke uden panderynker.

”Det er rigtigt fint, at vi starter drøftelserne, så vi får en rigtig god inddragelse af alle partier. Men jeg frygter, vi kommer til at gå for hurtigt frem. Eller at vi kommer til at sende det signal, at man godt kan slække lidt på, hvor meget afstand man holder, eller om man skal gå ud i solen, når vi begynder at tale om genåbning,” siger Pernille Skipper og fortsætter:

”Hvis vi som borgere begynder at tage det mindre alvorligt, så risikerer vi, at det stikker af fra os. Så smitten pludselig spreder sig meget hurtigt.”

Fredag meldte finansminister Nicolai Wammen (S), at han i næste uge vil drøfte genåbningen af samfundet med Folketingets partier. Her vil han orientere partierne om, hvilke muligheder der tegner sig.

”Vi ønsker ikke at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt, og derfor laver vi også forskellige scenarier, alt efter hvordan sygdomsbilledet udvikler sig, for hvornår vi kan komme i gang, og hvordan vi kan gøre det klogest”, siger Nicolai Wammen til Politiken

"Det er jo lige om lidt"
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, deler ikke bekymringerne for, at partierne nu begynder at drøfte planer for genåbning. Han minder om, at mange af de nuværende restriktioner udløber 13. april.

”Det er jo lige om lidt. Og skal vi lægge planer for en delvis genåbning fra 13. april, så skal vi jo diskutere det nu. Derfor er det rettidig omhu,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Han er også optaget af det signal, der bliver sendt ved at drøfte genåbningen. Men han ser helt anderledes på det, end man gør i Enhedslisten.

”Jeg er på forsigtighedsholdet og holder fast i nedlukning, så længe det giver sundhedsmæssig mening. Men skal vi have befolkningens opbakning til at gøre det, så er det også vigtigt, at danskerne ved, vi ikke holder alting lukket længere, end det er højst nødvendigt. Og at vi genåbner i det øjeblik, vi kan,” siger Kristian Thulesen Dahl.

R vil have plan for økonomisk genopretning
Radikale Venstre har været blandt de partier, der har presset på for at få politiske drøftelser om de fremadrettede planer for genåbning af landet. Derfor glæder partiets politiske ordfører Sofie Carsten Nielsen sig også over regeringens melding.

”Det vil være rigtigt godt for dansk økonomi at få viden om, hvordan vi stille roligt kan begynde at lukke op, og hvornår det er sundhedsmæssigt forsvarligt,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Forventer du, at der kommer en melding fra regeringen om, hvornår man regner med at kunne åbne samfundet op igen?

”Det vil jeg gerne være med til at træffe en beslutning om på baggrund af så meget information, vi overhovedet kan få. Men det må være de sundhedsfaglige argumenter, der vejer tungest. Men dem må vi så have lagt frem, og som jeg hører både statsministeren og finansministeren, er det også det, der nu regnes scenarier for,” siger Sofie Carsten Nielsen.

For Radikale er selve planen for genåbning dog bestemt ikke det eneste, der er vigtigt at drøfte. Partiet mener nemlig, at det allerede nu er nødvendigt at diskutere mulige vækstpakker, der kan sparke gang i økonomien igen.

”Det er en kæmpe genopretning af Danmark, vi skal i gang med. Vi er nødt til at tage dybt alvorligt, hvad alle økonomerne siger. Det her kommer til at tage tid, så det er stort, det, vi skal have gang i,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Uansvarligt at vente
Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, er også glad for, at regeringen nu vil drøfte genåbningsplaner. Ifølge hende er det helt nødvendigt at komme i gang.

”Jeg er rigtig glad, for det er præcis, hvad vi gerne vil. Det er vigtigt, at vi kommer i gang med at kigge på forskellige økonomiske scenarier. Så vi ved, hvilke håndtag vi skal dreje på, når samfundet åbner,” siger Mona Juul.

Men hun medgiver, at det er en svær debat at tage:

”Det er meget følelsesladet, når vi står i den her sindssyge krise, hvor vi er bange og ikke ved, hvornår det topper. Og så kan det virke voldsomt, når man begynder at snakke om tiden bagefter. Men det er rettidig omhu, at vi kigger på det nu. Det er uansvarligt ikke at tage det nu.”

Ifølge hende er det vigtigt at få lagt en plan for, hvordan og i hvilket tempo samfundet kan lukkes op, når det er sundhedsmæssigt ansvarligt. Men partierne bør også allerede nu overveje, hvad der kan gøres for at sparke gang i væksten på den anden side af corona.

Overvismand Carl-Johan Dalgaard har over for Altinget understreget, at der er behov for, at regeringen lægger en plan og kommunikerer mere klart om, hvordan en åbning skal foregå. Uklarheden forværrer i sig selv den økonomiske situation for landet, lyder det.

”Det er vigtigt, at regeringen og myndighederne er så præcise som muligt i forhold til, hvad der skal til, før man begynder at rulle lockdownen tilbage. Og at man har en strategi forbundet til det.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00