Politisk flertal for nationale VEU-mål

MÅL: Direktør Mikkel Haarder fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) vil have nationale mål for, hvor mange voksne der skal lære at læse, regne og bruge it. S, DF og EL bakker ideen op.

"Jeg er fuldstændig enig i, at der skal laves mål," siger Jan Johansen (S) om basale kompetencer.
"Jeg er fuldstændig enig i, at der skal laves mål," siger Jan Johansen (S) om basale kompetencer.Foto: Jonas B. Whitehorn/Boligselskabet Sjælland
Tyson W. Lyall

Konkrete mål er en måde at binde os selv til at gøre noget. Der skal forskellige værktøjer til, og det er en god ide at sætte det sammen med konkrete mål. Hvordan ser vi ellers, om vi får succes og flytter noget?

Jens Henrik Thulesen Dahl
Undervisningsordfører, DF

Regeringens VEU-ekspertgruppe anbefaler ”et løft af basale kompetencer i arbejdsstyrken”.

Det er godt, men bør følges af ”ambitiøse nationale mål på området”, skriver EVA-direktør Mikkel Haarder onsdag i et indlæg på Altinget: uddannelse.

Behovet for egentlige mål er ifølge Mikkel Haarder nødvendigt, da Danmark har ”et alarmerende stort antal voksne, som får svært ved at følge med på fremtidens arbejdsmarked”.

Dokumentation

Ekspertgruppen skriver på side 54 i sin rapport om anbefalinger til "Løft af basale kompetencer i arbejdsstyrken":

* Ekspertgruppen anbefaler, at forberedende voksenundervisning (FVU) udvides til også at omfatte digitale kompetencer og engelsk. Den digitale undervisning på forberedende niveau skal have fokus på problemløsning med it og skal ikke være et basalt it‐kursus.

* Ekspertgruppen anbefaler, at der gives mulighed for, at ledige frit kan vælge almen voksenuddannelse (avu) inden for rammerne af 6 ugers jobrettet uddannelse.

* Ekspertgruppen anbefaler, at mulighederne for faglig toning af den forberedende voksenundervisning i forhold til forskellige brancher styrkes, således at flere forløb på forberedende niveau gennemføres som særligt tilrettelagte forløb for virksomheder med henblik på at øge effekten af virksomhedernes brug af forberedende voksenundervisning.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00