Privatskolerne takker nej til regeringens pengepose

TILSKUD: Regeringen vil hæve tilskuddet til privatskoler. Ikke nogen god ide, mener privatskolerne selv. DF er i tvivl om forslaget. ”Nok bedre at styrke fripladspulje,” siger partiets ordfører.

"Vi har en frygt for, at jo mere statsfinansiering, desto mere styring," siger Karsten Suhr, formand for Danmarks Private Skoler, efter regeringen vil hæve tilskuddet til privatskolerne.
"Vi har en frygt for, at jo mere statsfinansiering, desto mere styring," siger Karsten Suhr, formand for Danmarks Private Skoler, efter regeringen vil hæve tilskuddet til privatskolerne.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Tyson W. Lyall

Her bruger man så specialundervisningen som løftestang til at hæve koblingsprocenten.

Alex Ahrendtsen
Folkeskoleordfører, DF

Der er nogle partier uden for regeringen, som markerer sig meget markant imod det her. Det kan jeg på en måde godt forstå. Vi er steget med de seneste to finanslove, ligesom vi selv udtrykker, at 75 procent er et rimeligt niveau.

Karsten Suhr
Formand, Danmarks Private Skoler
Fakta
Regeringen skriver om forhøjelsen af koblingsprocenten:

De frie grundskoler støttes af staten via den såkaldte koblingsprocent, som betegner hvor stor en procentdel af gennemsnitsudgiften til en folkeskoleelev, de frie skoler modtager i statstilskud per elev.

Ved finanslovsaftalen for 2016 blev koblingsprocenten hævet fra 71 procent til 73 procent og igen ved aftalen for 2017 til 75 procent.

Med regeringens finanslovsforslag for 2018 hæves den yderligere til 76 procent.

Tilskudsforhøjelsen målrettes elever med særlige behov.

Konkret forhøjes Specialundervisningspuljen med 40 millioner kroner, og tilskuddet til inklusion forhøjes og målrettes. Der afsættes 31 millioner kroner ekstra til en permanent tilskudsordning.

Kilde: Regeringen.dk

Privatskolerne jubler ikke over en ekstra pose penge på 71 millioner kroner.

Det er ellers hvad regeringen vil give dem med sit finanslovsforslag, som ventes senere denne uge. Her hæves nemlig koblingsprocenten, som afgør de frie skolers statstilskud.

Koblingsprocenten er i dag på 75, hvilket betyder, at de frie skoler får 75 procent af gennemsnitsudgiften til en folkeskoleelev i tilskud per elev.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00