Rådgiver: Flyt dog det folkemøde til august!

DEBAT: For meget af det, der sker på Bornholm til Folkemødet, bliver på Bornholm. Det bør flyttes til august, så det passer med starten af det nye politiske år. Så vil man kunne diskutere nye ideer og udspil, skriver Ole Schmidt.

Af Ole Schmidt
Selvstændig rådgiver

Det er efterhånden et fast sommer-ritual, at borgmestre, erhvervschefer og folketingsmedlemmer fra forskellige dele af Danmark udtaler, at nu skal Folkemødet afholdes andre steder end i Allinge. Og pudsigt nok har de altid et forslag om, at netop deres kommune, ø eller by ville være yderst velegnet til formålet…

Til det er der kun at sige; Too bad, det løb er kørt!

Folkemødet har siden 2011 været afholdt i og omkring Allinge på Bornholm midt i juni. Det startede med et stærkt offentligt engagement i ryggen, men kører nu i regi af en selvstændig forening. Denne forening er imidlertid stærkt koblet til det apparat, man har bygget op på Bornholm og til sine egne investeringer i infrastruktur, og derfor er det utænkeligt, at foreningen nogensinde vil flytte Folkemødet andre steder hen.

Kunne man forestille sig et konkurrerende Folkemøde et andet sted i landet? Tjah – der er jo ting i gang rundt omkring; det offentligt finansierede Kulturmøde på Mors, Ungdommens Folkemøde i København og Det Fynske Folkemøde, arrangeret af de lokale medier. De udfylder hver sin rolle, men egentlige konkurrenter er der ikke tale om.

Derfor kan jeg kun se ét scenarie, der kan føre til en ny struktur, hvor Folkemødet flytter sig rundt i landet: Nemlig at Folkemødet, som vi kender det, ender med at gå konkurs og må lukke, hvorefter et nyt – måske mobilt – opstår af asken. Men så er vi ret langt ude på hypotesernes overdrev …

I stedet for at flytte mødet geografisk er det vigtigere at tale om at flytte tidspunktet for Folkemødet.

En åbenhed man ikke møder andre steder
Folkemødet, som vi kender det i dag, er en stor succes. Der er masser af spændende begivenheder, mange mennesker, mange nye ideer bliver diskuteret, og den meget korte distance, der er fra ’den almindelige dansker’ til de absolutte magthavere – og som måske er noget særlig dansk – viser sig tydeligt på havnen i Allinge.

Der har været meget snak om mediepersonligheder, der tjener en halv årsløn på at stille op som blikfang for alverdens arrangementer, men de virkelige stjerner er folketingspolitikerne og især ministrene.

Som det er i dag, kan stort set alle folketingspolitikere let sikre sig en kalender pakket med arrangementer, hvis de vælger at deltage i Folkemødet – og det gør flertallet heldigvis stadig.

Sat på spidsen kan man dog sige, at arrangementerne følger stort set samme skabelon; nogen vil skabe øget fokus på et emne, de laver en paneldebat med et par eksperter, måske en erhvervsmand og så en rød og en blå politiker – der skændes om, hvor meget bedre/dårligere det er blevet/var med den nye/gamle regering…

Okay – det er karikeret, men jeg har endnu til gode at høre en politiker fremlægge noget nyt på Folkemødet. Heldigvis er de fleste debatter på Bornholm præget af meget mere åbenhed og lydhørhed, end man møder ”hjemme” i København.

Og derfor har Folkemødet sin absolut vigtigste funktion som et sted, hvor nye ideer kan bringes i spil, og hvor man kan tale frit uden at skulle forsvare sig i et samråd ugen efter. Dette skal for alt i verden bevares. Ellers ender vi med, at kun et fåtal landspolitikere orker at tage turen til Allinge, og så bliver Folkemødet reduceret til en fotogen baggrund for tv-transmitterede partileder-runder.

Flyt Folkemødet til august
Men selv om der bliver lyttet og diskuteret flittigt, oplever jeg også en tendens til, at ”hvad der sker på Bornholm, bliver på Bornholm”. Mange gode tanker og ideer drukner simpelthen i det store kollektive hul, vi kalder sommerferien.

Folkemødet er en stor energiudladning, hvor alle er i fuld fart i to-tre dage – og når man kommer hjem på kontoret, skal man i gang med at rydde op, og pludselig er skoleferien i gang, og så er det umuligt at samle mere end to mennesker til et møde før midt i august.

Samtidig betyder placeringen i juni, at folketingsåret lige er overstået, og det er absolut ikke tiden til at præsentere nye ideer eller udspil. Det gør man først efter sommergruppemøderne i august, som markerer starten på det nye politiske år.

Her bliver der sendt signaler og prøveballoner op, der netop burde diskuteres i et forum som Folkemødet, hvor man kan tillade sig at stille spørgsmål og muligvis endda blive klogere, inden positionerne bliver fastlåste.

For alle de mange, der medvirker til at organisere events på Folkemødet, vil en flytning også være en lettelse. Forberedelsesfasen i april og maj er i forvejen klemt sammen af mange helligdage, og juni er fuldt besat med alle de projekter, der skal afsluttes inden sommerferien. Så alt i alt ville et Folkemøde i august være bedre for alle.

Først for folket, så for de professionelle
Uanset hvornår Folkemødet afholdes, og selv om det flyttes rundt i landet, vil indkvarteringen være et problem. Priserne i Allinge nærmer sig åger – det kan man næppe undgå – men det værste er nok, at udlejningssommerhusene reelt står tomme halvdelen af lejeperioden.

Udlejerne fastholder nemlig udlejning på ugebasis, selv om langt de fleste kun skal bruge to eller tre overnatninger. Ydermere ligger udlejningen som regel lørdag til lørdag – mens Folkemøde-organisationen samtidig brokker sig til alle arrangørerne over, at der ikke sker nok om søndagen. Det er sgu' da klart, der ikke sker noget; folk er jo taget hjem!

Derfor skal placeringen af Folkemødet fra torsdag til søndag også gentænkes. Faktisk er det ved at ske af sig selv, hvor søndagen er ved at være helt tømt for indhold, og lørdag er blevet ’folkets dag’, hvor mange vælger at afholde en anden type arrangementer med mere show og knap så meget faglig debat, mens topledere, politikere og public affairs- og kommunikationsfolket gradvist siver tilbage mod København. De er til gengæld begyndt at komme allerede om onsdagen.

De ’professionelle’, der har politik som deres arbejde, kan jo sagtens være til stede alle hverdage, mens andre må nøjes med weekenden. Derfor har jeg personligt altid talt for, at Folkemødet burde indledes med et stort brag lørdag aften, og derefter køre til onsdag og på sigt endda torsdag. Så starter vi med en stor folkefest, og så kan de ’professionelle’ fortsætte, så længe der er basis for det.

Vil det skabe nye problemer, som jeg ikke har tænkt på? Sikkert. Det korte af det lange er, at Folkemødet har givet den politiske kultur i Danmark en tiltrængt vitaminindsprøjtning. Men det er stadig et forsøg i fuld skala, hvor man prøver sig lidt frem og justerer hen ad vejen. Og da placeringen fra torsdag til søndag midt i juni er ved at udvikle sig til en alvorlig begrænsning, bør man forsøge at gøre sig fri af den.

Forrige artikel Produktionsskole: Centralisering er ikke løsningen Produktionsskole: Centralisering er ikke løsningen Næste artikel Benedikte Kiær: Christiansborg blander sig for meget i kommuneskolerne Benedikte Kiær: Christiansborg blander sig for meget i kommuneskolerne
 • Anmeld

  Ivan Fogtmann · Arbejdsmarkedudvalgsformand Hvidovre kommune

  Folkemødet Bornholm

  Folkemødet på Bornhol skal rundt i landet, Jylland - Fyn - Sjælland - Bornholm.

  Det er jo ikke alle der har penge til at komme til Bornholm og hotel. Det er meget lettere og billigere rundt i Danmark, Jylland - Fyn - Sjælland.

 • Anmeld

  Carl-Christian Kristiansen · Pensionist

  Det er allerede en Bornholmsk tradition.

  Folkemødet ligger fast i tid og sted. På kort tid har Bornholm skaffet sig et politisk flagskib. Om det ligger lige så fast på,klippeøen som rundkirkerne er der meget der tyder på.
  Hurra for det !

 • Anmeld

  Kurt johansen · Kommunalbestyrelsesmedlem

  Folkemøde Møn

  Må jeg i al stilfærdighed gøre opmærksom på at der faktisk også findes et Folkemøde Møn...

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Folkemøde i august

  Folkemødet bør placeres på et tidspunkt, hvor partier og politikere har haft sommeren til at tænke mere fremadskuende og principielle tanker. Sådan er folkemøderne placeret i Sverige og Norge, og det var også intentionen i Danmark. Men man bøjede sig fro det bornholmske turisterhverv, der ikke har mange turister før skoleferien, men en masse især tyske turister i august. Det bør man sætte sig udover, og hvis bornholmerne ikke vil acceptere det, bør folkemødet flyttes til en anden landsdel. Der er nok at vælge imellem.

 • Anmeld

  Lars F. Jensen · Folkemødedeltager

  Bornholm og juni har mindst regn og mest sol

  Det regner 6 dage i juni på Bornholm men 8 dage i august. Der kommer ca 30 mere regn i august end i juni.
  På Bornholm er der 240 solskinstimer i juni, mod 209 i resten af landet.

  I juni er vejret klart mere tørt på solskinsøen Bornholm .

  Lars :) (der ikke bor på eller kommer fra Bornholm)

 • Anmeld

  Jørgen Fusager · pensionist

  Folkemødet er blevet en lukket fest.

  Vi forsøgte at bestille overnatning til Folkemødet 2018 - bestillingen blev afsendt på Folkemødet 2017’s sidste dag (søndag). Vi fik hurtig tilbagemelding - ‘I får besked om 14 dage - Folkemødet 2017-deltagerne har fortrinsret de første 2 uger efter mødet afslutning’. Da vi efter 3 uger ikke havde fået tilbagemelding, henvendte vi os igen til det pågældende sted, og tilbagemeldingen var, at alt var udsolgt.

  Så det fremstår klart som en lukket fest - for nye deltagere er det meget svært om ikke umuligt at få overnatning.

  Foreslår ‘et mobilt cirkus’, som flytter rundt i landet med nyt sted hvert år - august / september vil være glimrende.

 • Anmeld

  Lars F. Jensen · Folkemødedeltager

  Jeg har da lige fundet et sommerhus

  Nej Folkemødet er ikke en lukket fest.
  Jeg har netop søgt og fundet et ledigt sommerhus til 4 personer for 3400kr. Der er gode busforbindelser under Folkemødet.

  Ja, der er mange steder, hvor man ikke kan få plads og det er svært/næsten umuligt i selve Allinge. Men ikke på Bornholm som sådan.

  Lars :)

 • Anmeld

  Hanne Riisager. · Lektor HHX Campusvejle

  Hvis unge skal med

  Flyt til august, så er det langt lettere for os på Campusvejle, der har 6 politiske talentelever med hvert år at komme afsted. I juni har vi som bekendt mit i eksamensperioden.