Radikale vil have lærere med i kandidatforsøg

ERHVERVSKANDIDAT: Radikale vil udvide regeringens forsøg med en erhvervskandidat til at omfatte læreruddannelsen. Venstreordfører er positiv, men har fokus på at få forsøget godt i gang.

Sofie Carsten Nielsen så gerne, at regeringen åbnede for, at forsøget med erhvervskandidatuddannelse også var åbent for læreruddannelsen på professionshøjskolerne.<br>
Sofie Carsten Nielsen så gerne, at regeringen åbnede for, at forsøget med erhvervskandidatuddannelse også var åbent for læreruddannelsen på professionshøjskolerne.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Mads Bang

Regeringens forslag om forsøg med en erhvervskandidatuddannelse er for smalt. Sådan lyder det nu fra Radikale, som foreslår at udvide forsøget til læreruddannelsen.

”Det vil være utroligt oplagt at udvide forsøget til læreruddannelsen. Så det bliver muligt at være lærer på halv tid, mens man samtidig studerer en kandidat,” siger Radikales uddannelses- og forskningsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) sendte i sidste uge et lovforslag i høring om forsøg med erhvervskandidater. Forsøget åbner for, at universiteter og de kunstneriske uddannelsesinstitutioner skal kunne lancere såkaldte erhvervskandidatuddannelser, hvor de studerende skal arbejde sideløbende med en kandidatuddannelse, som kan strækkes over fire år.

Ministeren lægger op til tyve uddannelser i forsøgsordningen. Selvom forslaget flugter med flere af de ideer, som Sofie Carsten Nielsen selv præsenterede i sin tid som uddannelses- og forskningsminister, vil hun altså brede forsøget ud.

Fakta

Forsøgsordning


Uddannelses- og Forskningsministeriet har sendt lovforslag om forsøg med en
erhvervskandidat i høring.
  
  • Forsøget gælder kun universiteter og kunstneriske uddannelser.
  • Forsøgsordningen vil indebære, at der kan godkendes op til 20 erhvervskandidatuddannelser.
  • Det vides endnu ikke, hvilke uddannelser der udbydes som erhvervskandidatuddannelser.

Hun foreslår, at lærere skal kunne tage en overbygning på deres nuværende uddannelse på samme måde.

”Læreruddannelsen er udfordret, og vi mangler lærere. Vi har brug for, at flere kommer ud og bringer deres viden i spil,” siger Sofie Carsten Nielsen.

I stedet for at gøre som kineserne, så kunne det her være måden at forny og udvikle læreruddannelsen.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Forskningsordfører

Hun mener, at det vil være et forsøg, som kan være med til at styrke læreruddannelsen, og hun frygter ikke en akademisering, fordi uddannelsen skal være koblet tæt med et job på en skole.

Sofie Carsten Nielsen mener, at en deltidskandidat på læreruddannelsen vil bygge på en dansk styrkeposition.

”I stedet for at gøre som kineserne, så kunne det her være måden at forny og udvikle læreruddannelsen,” siger Sofie Carsten Nielsen og henviser til, at den danske læreruddannelse blandt andet er bygget op med flere praktikperioder.

V vil lytte – og vente
Jakob Engel-Schmidt, der er ordfører på området for regeringspartiet Venstre, er positiv over for at udvide ordningen med tiden. Men i første omgang er han mest optaget af at få forsøget godt i gang på de områder, som der er lagt op til.

”Vi lytter gerne til alle gode ideer. Det ligger mig utroligt meget på sinde, at vi får denne her mulighed. Det stiller ret store krav til virksomheden, hvor den studerende arbejder, så det er min opfattelse, at det er vigtigt, at den kommer i gang på en god måde,” siger Jakob Engel-Schmidt.

Han understreger samtidig, at han er positiv over for at brede forsøget ud på sigt.

”Som udgangspunkt synes jeg, at det er en god ide at tænke en model, hvor flere kan tage en kandidat mens de arbejder. Det at have en kontakt til erhvervslivet samtidig giver en god kobling,” siger Jakob Engel-Schmidt.

Lovforslaget er i høring over sommeren, og lovgivningen skal vedtages i efteråret, hvis den som planlagt skal træde i kraft i 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00