Regeringen kritiseres for at overdrive treparts-succes

PRAKTIKMANGEL: Regeringen har udråbt det til en succes, at antallet af praktikpladser siden 2016 er skudt over målet. Men næsten halvdelen af pladserne er korte praktikforløb, som ikke udløser svendebrev. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er jo pinligt, at vi råber og skriger på faglært arbejdskraft, når vi stadig har mellem 10.000 og 14.000 unge mennesker, som ikke kan få en praktikplads.

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

For de unge er det afgørende, at de oplever en tryghed i forhold til at kunne fuldføre deres uddannelse. Men den tryghed har de jo ikke, hvis der er overvægt af korte aftaler, som kræver, at de skal ud og sælge sig selv gang på gang.

Arnt Vestergaard Louw
Lektor, Aalborg Universitet

I slutningen af februar gav regeringen sig selv et stort skulderklap, fordi antallet af nye praktikpladser har oversteget den målsætning, som der blev givet håndslag på omkring trepartsbordet i 2016.

Læs mere: Regeringen når sit mål for nye praktikpladser

Men næsten halvdelen af de ekstra praktikpladser, der er opstået siden trepartsaftalen, er kun korte praktikaftaler på mellem 4 og 11 måneders varighed, som ikke i sig selv rækker til et svendebrev.

Dokumentation

Det står der i trepartsaftalen

"Udviklingen i antallet af praktikpladser følges tæt og løbende af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Der fastsættes et delmål på 2.100 ekstra praktikpladser i 2018 i forhold til niveauet i 2016. Er dette delmål ikke opfyldt, er parterne enige om, at der skal tages nye initiativer på området, der kan understøtte virksomhedernes forpligtelse til at oprette flere praktikpladser."

Læs hele trepartsaftalen om praktikpladser her


0:000:00