Regeringen og DF fjerner sparekrav på erhvervsskoler

AFTALT: Erhvervsuddannelserne skal fra 2019 ikke længere spare to procent om året. Det blev regeringen og DF enige om mandag.

Finansminister Kristian Jensen kunne mandag præsentere en aftale, som afskaffer omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne. 
Finansminister Kristian Jensen kunne mandag præsentere en aftale, som afskaffer omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Tyson W. Lyall

Måneders tovtrækkeri om erhvervsuddannelserne fik mandag eftermiddag en ende.

Dansk Folkepartis krav om, at erhvervsuddannelserne skal gå fri af omprioriteringsbidragets besparelser, blev imødekommet af finansminister Kristian Jensen (V).

"Det er vigtigt for os, at vi kommer videre i forhandlingerne om styrkede erhvervsuddannelser. Det er utrolig væsentligt, at erhvervsuddannelserne er attraktive nok til, at unge vælger at gå den vej," lød forklaringen blandt andet fra Kristian Jensen på et pressemøde.

Finansministeren understregede samtidig, at omprioriteringsbidraget fjernes for bestandig – og ikke blot i 2019.

"Med denne her aftale er omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne væk for evigt," lød det fra Kristian Jensen.

Ifølge Undervisningsministeriets egne tal slipper erhvervsskolerne dermed allerede næste år for at skulle spare sammenlagt 734 millioner kroner.

Læs også
 
Læs aftaleteksten her.

Grundøkonomien på plads
Med aftalen er regeringen og DF samtidig blevet enige om, at centrale dele af regeringens erhvervsuddannelsesudspil skal føres ud i livet. 

Det drejer sig blandt andet om indførelsen af et nyt, kort introducerende grundforløb med navnet GF+, en obligatorisk prøve i grundskolens praksisfaglige valgfag samt kommunale målsætninger for søgning til erhvervsuddannelserne.

Ifølge finansministeren sikrer mandagens aftale "grundøkonomien" på området.

Det betyder, at der stadig kan hentes yderligere midler hjem i forhandlingerne om erhvervsuddannelsesudspillet, hvis alle dets 55 tiltag skal på plads.

"Vores ønske er, at vi i forhandlinger hos undervisningsministeren kan drøfte yderligere finansieringsforslag. Så kan vi udvide rammen. Hvis man gerne vil have hele regeringens udspil, så skal vi have nogle flere penge på bordet," sagde Kristian Jensen.

DF's finansordfører, René Christensen, tilføjede:

"Vi har kvitteret for grundpillerne i regeringens udspil og sagt, at vi gerne vil være med til at finansiere dem."

Resten på plads i forligskreds
Forhandlingerne om udspillet er i fuld gang hos undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Hun ser frem til nu at "diskutere videre med aftalekredsen".

"Vi har understreget de allervigtigste initiativer i det store EUD-program, vi har lagt frem. Det er en god og ærlig aftale, fordi vi præcis sætter ord på, hvilke initiativer der er sikret. De resterende initiativer skal forhandles på plads i aftalekredsen," sagde hun til Altinget.

Aftalen giver ifølge Merete Riisager "luft" på i alt 134 millioner kroner ekstra til området, som man kan "starte med at prioritere".

Regeringen og DF vil samtidig invitere aftalekredsen bag erhvervsuddannelsesreformen til at tilslutte sig annulleringen af omprioriteringsbidraget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024