Regeringen præsenterer milliardstrategi for robotter og kunstig intelligens

DIGITALISERING: En række initiativer skal sætte Danmark i front i den digitale tidsalder. Robotter, kunstig intelligens og bedre IT-sikkerhed er på tegnebrættet i regeringens nyeste digitale strategi.

En førerløs bus i Aalborg. Det er den virkelighed, som Danmark skal indstilles på med den digitale strategi.
En førerløs bus i Aalborg. Det er den virkelighed, som Danmark skal indstilles på med den digitale strategi.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Kristoffer Kvalvik

Danmark skal være digital frontløber.

Det er essensen af regeringens nye strategi for Danmarks digitale vækst, som netop er præsenteret på Aarhus Universitet.

”De nye teknologier kan gøre os rigere som samfund og har potentiale til at forbedre vores miljø, sundhed og liv på mange måder. Den mulighed skal vi gribe, og bringe Danmark klogt og forlæns ind i en digital fremtid,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Regeringen har afsat en milliard kroner frem mod 2025 til de i alt 38 initiativer, der berører forskellige dele af samfundet.

Vi skal ikke blot være brugere af teknologi. Vi skal også være dem, der former den.

Merete Riisager (LA)
Undervisningsminister

Læs hele regeringens strategi her.

Digitalt hub
Der oprettes et såkaldt digitalt hub, som skal fokusere på udviklingen af nye teknologier.

Det er en platform, som får sin egen hjemmeside og sekretariat, hvor virksomheder og iværksættere kan udveksle viden og byde ind med opgaver og løsninger. Et "kompetencedatingsite" har ministeren kaldt det.

Det digitale hub vil fungere som samlet betegnelse for særligt fire initiativer. Et af dem er oprettelsen af et forskningscenter, der vil fokusere på blandt andet kunstig intelligens og Big Data.

”Digitale teknologier giver os nye muligheder. For eksempel kan big data og kunstig intelligens bruges på mange måder i nye produkter, i sundhedssystemet eller i virksomheders produktion, og det kan frigive hænder til andre opgaver. Derfor skal vi gøre danskerne i stand til at gribe de teknologiske muligheder,” siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i pressemeddelelsen.

Det andet af det digitale hubs fire ben er en national platform, hvor virksomheder, iværksættere og uddannelsesinstitutioner kan dele kompetencer og viden.

Det tredje ben bliver en forsøgsordning, der skal give virksomheder adgang til data fra statslige aktører som for eksempel Dansk Metrologisk Institut og Danmarks Statistik.

Det sidste ben består af en bedre markedsføring af Danmark, der skal blive kendt som et digitalt foregangsland.

Børns forståelse
Børn skal blive bedre til at begå sig i en verden, der i høj grad forandrer sig.

Derfor lanceres et fireårigt forsøgsprogram, der skal give elever i folkeskolen en forståelse for teknologi.

“Vi skal ikke blot være brugere af teknologi. Vi skal også være dem, der former den. Det kræver, at vi ruster den enkelte elev til et stadigt mere teknologisk samfund. Vi opretter et center for anvendelse af IT i undervisningen på erhvervsuddannelserne, og et nyt forsøg skal gøre os klogere på, hvordan vi bedst muligt gør teknologiforståelse til en større del af den enkelte elevs skoledag,” siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i pressemeddelelsen.

Der er også særligt fokus på virksomheders vilkår i den nye strategi, og der lægges op til, at man ser nærmere på regulering af virksomheder.

Blandt andet har fænomenet crowdfunding gjort det nemmere for små og mellemstore virksomheder at få kapital. Men den eksisterende regulering er uens på tværs af landegrænser. Små og mellemstore virksomheder skal desuden have bedre viden om robotteknologi.

Der skal også satses på bedre IT-sikkerhed som følge af den øgede digitalisering og en stigning i antallet af cyberangreb.

God modtagelse
Regeringens strategi har fået en overordnet positiv modtagelse fra forskellige aktører.

"Særligt små- og mellemstore virksomheder har svært ved den digitale omstilling, så dem skal vi række ud til med samarbejdsmodeller mellem virksomheder, uddannelses- og videninstitutioner, private rådgivere og så videre. Den type tilbud skruer regionerne og de regionale vækstfora op for investeringerne i,” siger Stephanie Lose (V), næstformand i Danske Regioner, i en pressemeddelelse og tilføjer:

”Udfordringerne på det her område er meget håndgribelige: Vi mangler 10.000 personer med tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, og det rammer virksomhederne hårdt, når de ikke kan rekruttere de rigtige hænder og hoveder til arbejdet. Den nationale teknologipagt er et godt skridt på vejen, så længe vi husker at uddanne de rette folk i hele landet."

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov, er også godt tilfreds med regeringens tanker.

”Der er i det hele taget mange fornuftige tiltag i vækstplanen, hvis man dykker ned i den. Mange af forslagene er noget, som vi har haft på ønskelisten i Dansk Erhverv, og vi er glade for, at der er blevet lyttet til os," siger han i en pressemeddelelse og afslutter:

"På bundlinjen er det sådan, at fortsat digitalisering simpelthen er en forudsætning for vækst og arbejdspladser i Danmark. Så vi har alle en interesse i at styrke den samlede digitale indsats, for det vil i sidste ende styrke Danmark lige dér, hvor behovet er størst."

Dokumentation

Strategiens syv største initiativer

Digital Hub Denmark – partnerskab for digital vækst
Regeringen ønsker, at det digitale vækstmiljø i Danmark skal være blandt de førende i Europa. Regeringen vil derfor etablere et offentligt-privat partnerskab – Digital Hub Denmark – der skal igangsætte aktiviteter, som bl.a. styrker virksomhedernes adgang til specialiserede kompetencer og muligheder for samarbejde om udvikling af nye forretningsmodeller

SMV: Digital
Regeringen vil med et samlet program under overskriften SMV:Digital understøtte, at små- og mellemstore virksomheder får et digitalt løft og styrke dansk e-handel.

Teknologipagt
Regeringen vil etablere en Teknologipagt i samarbejde med erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og andre med indsatser, der skal styrke danskernes tekniske og digitale kompetencer. Det skal imødekomme et stigende behov i erhvervslivet og danne grundlag for at løse vigtige samfundsudfordringer i fremtiden.

Teknologiforståelse i folkeskolen
Et 4-årigt forsøgsprogram skal skabe viden om, hvordan man bedst muligt styrker teknologiforståelsen hos den enkelte elev og gør temaet til en obligatorisk del af undervisningen i folkeskolen, samt klæde skolerne på til indsatsen bl.a. gennem kompetenceudvikling af lærerne.

Data som vækstdriver – Fri adgang til DMI’s data
Regeringen vil arbejde for, at danske virksomheder skal være blandt de bedste til at udnytte potentialet i datadrevet forretningsudvikling. Det skal ske ved at lette adgangen til efterspurgte og anvendelige offentlige data, fx gennem frie DMI-data, så de kan blive en katalysator for vækst i erhvervslivet.

Regulering, der muliggør nye forretningsmodeller
Danmark kan tiltrække og fastholde virksomheder ved en mere agil regulering, der tillader virksomheder at afprøve nye forretningsmodeller.

Konkret vil regeringen:

Fastsætte principper for agil erhvervsrettet regulering, der understøtter nye forretningsmodeller og digital vækst.

Etablere én indgang til det offentlige for virksomheder med nye digitale forretningsmodeller og gennemføre nabotjek af, om erhvervsregulering er tidssvarende.

Skabe bedre mulighed for forsøg med nye forretningsmodeller inden for fx mobilitet, byggeri, finansielle serviceydelser, forbrugerområdet og sundhed.

Sikre konkurrence og forhindre markedsmisbrug via digitale platforme.

Et løft af IT-sikkerheden i små og mellemstore virksomheder
Regeringen vil arbejde på at styrke danske virksomheders IT-sikkerhed og datahåndtering. Derfor vil regeringen løfte cyber- og informationssikkerheden i små og mellemstore virksomheder ved at lette adgangen til viden - og udarbejde konkrete værktøjer, der understøtter virksomhedernes arbejde med cyber- og informationssikkerhed.

Kilde: Erhvervsministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jens Klarskov

Seniorrådgiver, Rud Pedersen, formand for Specialisterne
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00