Regeringen vil flytte opgaver fra regionerne til Undervisningsministeriet

UDSPIL: Som en del af sit sundhedsudspil vil regeringen flytte regionernes uddannelsesopgaver til Undervisningsministeriet. God idé, siger gymnasierne. En katastrofe, mener Danske Regioner.

Regeringens nye sundhedsudspil har også indflydelse på, hvordan man i fremtiden skal fordele gymnasielever. 
Regeringens nye sundhedsudspil har også indflydelse på, hvordan man i fremtiden skal fordele gymnasielever. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Tyson W. LyallMalte Bruhn
Fakta
* Sådan skriver regeringen i udspillet: 

"Stillingtagen til håndtering af opgaven om fordeling af elever på de almengymnasiale uddannelser afventer en ekspertgruppe, der forventes at offentliggøre deres rapport inden udgangen af 1. halvår 2019".

Der blev også plads til uddannelse i regeringens sundhedsudspil.

Står det til regeringen, skal regionernes ansvar på området nemlig rykkes ind til Undervisningsministeriet.

I dag rådgiver regionerne blandt andet undervisningsministeren om geografisk placering af uddannelsestilbud og kapacitet på ungdomsuddannelserne.

Dokumentation

Fakta om regionerne og uddannelsesområdet

Regionsrådene koordinerer den samlede ungdomsuddannelsesindsats i regionen for at sikre sammenhæng og et tilstrækkeligt og varieret uddannelsesudbud til de unge. Koordineringen sker i samarbejde med institutionerne.

Regionerne arbejder for at sikre, at ungdomsuddannelserne er tilgængelige for unge i hele Danmark. Det betyder blandt andet, at regionsrådene tager stilling til ansøgninger fra institutioner, der ønsker at oprette eller lukke ungdomsuddannelser, herunder stedlig placering af nye udbud.

Regionrådene har til opgave at tage stilling til kapacitet og sikre en effektiv elevfordeling på de almene gymnasier og HF, så flest mulige elever får deres ønske opfyldt. Det sker gennem de regionale fordelingsudvalg, som regionen nedsætter, deltager i og sekretariatsbetjener. Herudover behandler regionsrådene klager.

Regionsrådene investerer i kvalitetsudvikling af ungdomsuddannelserne. Det kan eksempelvis være med fokus på praktikpladser til erhvervsuddannelserne, efteruddannelse af lærere, udvikling af fag og valgfag eller anlægstilskud.

Regionerne har et koordinerende ansvar på voksenområdet, herunder forberedende voksenundervisning, almen voksenundervisning og ordblindeundervisning. Opgaven varetages sammen med regionens voksenuddannelsescentre. Regionerne kan herudover også investere i kvalitetsudvikling af voksenuddannelser og FGU.

Kilde: Danske Regioner


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00