Rektor til politikere: Samlet gymnasie­skole vil gavne unge i udkantsområder

DEBAT: Flere partier vil ikke lade de almene gymnasier udbyde hhx og htx, selvom det vil gavne unge i udkantsområderne. Der er ærgerligt, at politikerne skyder det ned uden gode argumenter, skriver rektor Jens Boe Nielsen.

Af Jens Boe Nielsen
Rektor, Nørre Gymnasium

I Altinget 26. november skyder en række uddannelsespolitiske ordførere fra Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Konservative tanken om, at almene gymnasier skulle kunne udbyde hhx og htx, ned.

Det rejser desværre en tvivl om, hvad politikerne egentlig mener om ungdomsuddannelserne, og understreger behovet for, at ministeren nedsætter en kommission, som fremkommer med et forslag til et godt og sammenhængende ungdomsuddannelsessystem.

Unge i udkantsområderne
I sidste uge citerede Altinget Danske Gymnasiers formand, Birgitte Vedersø, for at sige: "I dag har en erhvervsskole ret til at udbyde stx lokalt, hvis der er behov for det.

Men et alment gymnasium har ikke ret til at udbyde erhvervsgymnasiale uddannelser.

For at sikre det bedst mulige udbud i hele landet bør de almene gymnasier også kunne udbyde htx eller hhx, hvor der er behov for det".

I stedet for at skyde forslaget ned, kunne man ønske sig nogle gode og stærke argumenter for det fornuftige i, at erhvervsgymnasiale ungdomsuddannelser skal kunne udbyde stx-uddannelsen.

Blandt andet ud fra det argument, at det bliver lettere at flytte elever fra den ene uddannelse til den anden, hvis de ønsker det, samtidig med at det er ufornuftigt, at almene gymnasier skulle have samme mulighed.

De almene gymnasier ligger spredt over hele landet – og flere steder end erhvervsgymnasierne.

Især for unge i udkantsområderne, som ønsker sig en erhvervsgymnasial uddannelse frem for en almen, giver det god mening, at de kan få den tæt på bopælen.

Efterlyser gode argumenter
Når det gælder hhx, så er de særlige studieretninger her ganske tæt på stx, og de fag, som ikke findes på stx, vil stx-skolerne relativt nemt kunne skaffe lærerkræfter til.

Htx kræver adgang til værkstedsfaciliteter, og de stx-gymnasier, som har haft dispensation til at udbyde htx, har overkommet den opgave også.

Så spørgsmålet er, om politikerne finder, at ledelses- og lærerkompetencerne på de erhvervsgymnasiale uddannelser er så meget bedre end på stx, at de trygt overlader alle de gymnasiale retninger til dem?

Ellers efterlyser jeg gode grunde til, at unge mennesker, som har langt til en erhvervsgymnasial uddannelse ikke skulle kunne tage den tæt på, når det nu er potentielt muligt.

Forrige artikel Styregruppen for Småbørnsløftet: Hvor skal de ekstra pædagoger komme fra? Styregruppen for Småbørnsløftet: Hvor skal de ekstra pædagoger komme fra? Næste artikel Rektor: Gymnasier og erhvervsskoler skal droppe krig om udbudsret Rektor: Gymnasier og erhvervsskoler skal droppe krig om udbudsret
Mette Frederiksen: De mindste børn kan begynde i skole og daginstitutioner næste uge

Mette Frederiksen: De mindste børn kan begynde i skole og daginstitutioner næste uge

GENÅBNING: Daginstitutioner og de mindste skoleklasser åbner formentlig på onsdag efter påske, men 9.-klassernes eksaminer bliver aflyst, annoncerede statsminister Mette Frederiksen mandag aften. Virksomheder som caféer og restauranter skal fortsat holde lukket, og alle sommerfestivaler aflyses. Frederiksen afviser at have en strategi om flokimmunitet.