Debat

Rektor til politikere: Samlet gymnasie­skole vil gavne unge i udkantsområder

DEBAT: Flere partier vil ikke lade de almene gymnasier udbyde hhx og htx, selvom det vil gavne unge i udkantsområderne. Der er ærgerligt, at politikerne skyder det ned uden gode argumenter, skriver rektor Jens Boe Nielsen.

Når politikerne skyder et forslag ned om at lade stx udbyde hhx og htx, rejser det tvivl om politikernes holdninger til ungdomsuddannelserne, mener Jens Boe Nielsen.
Når politikerne skyder et forslag ned om at lade stx udbyde hhx og htx, rejser det tvivl om politikernes holdninger til ungdomsuddannelserne, mener Jens Boe Nielsen.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Jeppe Vejlø/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Boe Nielsen
Rektor, Nørre Gymnasium

I Altinget 26. november skyder en række uddannelsespolitiske ordførere fra Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Konservative tanken om, at almene gymnasier skulle kunne udbyde hhx og htx, ned.

Det rejser desværre en tvivl om, hvad politikerne egentlig mener om ungdomsuddannelserne, og understreger behovet for, at ministeren nedsætter en kommission, som fremkommer med et forslag til et godt og sammenhængende ungdomsuddannelsessystem.

Unge i udkantsområderne
I sidste uge citerede Altinget Danske Gymnasiers formand, Birgitte Vedersø, for at sige: "I dag har en erhvervsskole ret til at udbyde stx lokalt, hvis der er behov for det.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men et alment gymnasium har ikke ret til at udbyde erhvervsgymnasiale uddannelser.

For at sikre det bedst mulige udbud i hele landet bør de almene gymnasier også kunne udbyde htx eller hhx, hvor der er behov for det".

Især for unge i udkantsområderne, som ønsker sig en erhvervsgymnasial uddannelse frem for en almen, giver det god mening, at de kan få den tæt på bopælen. 

Jens Boe Nielsen
Rektor, Nørre Gymnasium

I stedet for at skyde forslaget ned, kunne man ønske sig nogle gode og stærke argumenter for det fornuftige i, at erhvervsgymnasiale ungdomsuddannelser skal kunne udbyde stx-uddannelsen.

Blandt andet ud fra det argument, at det bliver lettere at flytte elever fra den ene uddannelse til den anden, hvis de ønsker det, samtidig med at det er ufornuftigt, at almene gymnasier skulle have samme mulighed.

De almene gymnasier ligger spredt over hele landet – og flere steder end erhvervsgymnasierne.

Især for unge i udkantsområderne, som ønsker sig en erhvervsgymnasial uddannelse frem for en almen, giver det god mening, at de kan få den tæt på bopælen.

Efterlyser gode argumenter
Når det gælder hhx, så er de særlige studieretninger her ganske tæt på stx, og de fag, som ikke findes på stx, vil stx-skolerne relativt nemt kunne skaffe lærerkræfter til.

Htx kræver adgang til værkstedsfaciliteter, og de stx-gymnasier, som har haft dispensation til at udbyde htx, har overkommet den opgave også.

Så spørgsmålet er, om politikerne finder, at ledelses- og lærerkompetencerne på de erhvervsgymnasiale uddannelser er så meget bedre end på stx, at de trygt overlader alle de gymnasiale retninger til dem?

Ellers efterlyser jeg gode grunde til, at unge mennesker, som har langt til en erhvervsgymnasial uddannelse ikke skulle kunne tage den tæt på, når det nu er potentielt muligt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Boe Nielsen

Fhv. rektor, Nørre Gymnasium, fhv. formand, Danske Gymnasier
master i gymnasiepædagogik med speciale i ledelse (SDU 2003), cand.mag. i dansk og idræt (Københavns Uni. 1980)

0:000:00