Røde partier vil sætte nationale test på pause

TEST: Enhedslisten og SF vil sætte de nationale test på pause, efter ny rapport har rettet skarp kritik af de nationale test. S vil også suspendere de nationale test, hvis yderligere undersøgelser stadfæster kritikken.

Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det vil være fornuftigt at stoppe med testene og indlede nærmere drøftelser af, hvad der skal erstatte dem.

Jakob Sølvhøj
Undervisningsordfører, Enhedslisten

De nationale test bør sættes på pause.

Sådan lyder opfordringen fra to forskere på Aarhus Universitet, der har undersøgt de nationale test og tirsdag kunne konkludere, at testene fejlvurderer elevernes evner, og at testene ikke måler lige så præcist som forventet.

Både Enhedslisten, Alternativet og SF bakker op om forskernes opfordring om at suspendere de nationale test, indtil årsagerne og konsekvenserne af de fejlbehæftede test er undersøgt yderligere.

Dokumentation

Om nationale test
Eleverne i folkeskolen skal i alt igennem ti nationale test i løbet af deres skoletid fra 2. til 8. klasse. Testene er obligatoriske og skal bruges til at måle elevernes faglige niveau i dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi.

Testene er indrettet efter et adaptivt system, som har til formål at tilrette spørgsmålene i testen efter barnets niveau. Det er blandt andet denne tilgang, der af forskerne kritiseres for at være upræcis og fejlbehæftet.

Når en elev har været til national test, modtager forældrene en skriftlig tilbagemelding om testresultatet. Af tilbagemeldingen fremgår elevens faglige niveau, samt hvordan eleven har klaret sig sammenlignet med landsgennemsnittet.

Kilde: Undervisningsministeriet


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00