Røde ungdomspartier revser regeringens praktikpladspolitik

PRAKTIK: Regeringen svigter de unge på erhvervsuddannelserne, når den ikke vil tvinge private virksomheder til at oprette praktikpladser i forbindelse med offentlige udbudsopgaver. Det er meldingen fra SFU og DSU, som kræver en ny linje fra regeringens side. Den nuværende linje er god, mener SF.
SFU-formanden Gry Möger Poulsen er skuffet over, at erhvervs- og vækstminister og SF-formand Annette Vilhelmsen ikke indfører tvungne sociale klausuler.
SFU-formanden Gry Möger Poulsen er skuffet over, at erhvervs- og vækstminister og SF-formand Annette Vilhelmsen ikke indfører tvungne sociale klausuler.Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen
Drop al frivillighed og tving i stedet de private virksomheder til at oprette praktikpladser til erhvervsskoleeleverne, når de skal bygge veje, skoler og metrolinjer for danskernes skattekroner.

Det er den klare melding fra både Gry Möger Poulsen, formand for Socialistisk Folkepartis Ungdom (SFU), og Camilla Schwalbe, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), som kritiserer regeringspartierne for at have lagt kravet om tvungne sociale klausuler på is.

"Der er i dag godt 10.000 unge uden praktikpladser, og derfor er der behov for at sikre pladser lige nu og her. Hvis regeringen har en reel ambition om, at vi skal have den dygtigst uddannede generation i danmarkshistorien, så bliver den også nødt til at løse det her problem hurtigst muligt. Og det skal ske ved at forpligte virksomhederne til at tage lærlinge," siger Gry Möger Poulsen, som betegner den nuværende linje som "uddannelsessnobberi af værste skuffe".

"Jeg tror næppe, man bare havde ladet stå til, hvis 10.000 gymnasieelever ikke kunne få lov til at rykke op i 3.G.," understreger Gry Möger Poulsen.

Burde være en bunden S-opgave
Den melding møder opbakning fra hendes socialdemokratiske kollega, Camilla Schwalbe. Hun mener, at regeringens nuværende linje er uambitiøs, og hun så gerne, at der blev gjort mere på området.

Fakta

Hvordan ser praktikpladssituationen ud nu?

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet var der i alt 9.599 praktikpladssøgende elever ultimo november 2012. Det var et fald på 1 pct. i forhold til samme måned året før.

I november måned blev der indgået 3.380 uddannelsesaftaler. Det var en stigning på 5 pct. i forhold til november måned forrige år.

Nytilgangen til skolepraktik var på 226 elever i november måned 2012. Det var en stigning på 28 pct. i forhold til november måned året før.


Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

"Det burde være en bunden opgave for en socialdemokratisk ledet regering at sikre flere praktikpladser, og jeg synes sagtens, at man kan stramme grebet og forpligtige virksomhederne til at oprette praktikpladser," siger hun og henviser til det milliarddyre metrobyggeri i København, som har kastet to praktikpladser af sig.

Tidligere på ugen kunne Altinget.dk ellers fortælle, at frivillige praktikpladsaftaler mellem landets kommuner og byggeindustrien er begyndt at vinde frem. Hos Dansk Byggeri forventer man, at der vil blive indgået omkring 25 aftaler, inden året er omme.

Hvis regeringen har en reel ambition om, at vi skal have den dygtigst uddannede generation i danmarkshistorien, så bliver den også nødt til at løse det her problem hurtigst muligt. Og det skal ske ved at forpligte virksomhederne til at tage lærlinge.

Gry Möger Poulsen
Formand for SFU

Derudover har regeringen sammen med Enhedslisten indført et såkaldt følg-eller-forklar-princip i Finansloven for 2013. Det betyder, at de statslige ordregivere skal have en god grund, hvis de ikke bruger sociale klausuler i forbindelse med offentlige udbudsopgaver.

Men der er ingen sanktionsmuligheder, hvis forklaringen ikke holder vand, og det er stærkt kritisabelt, mener Gry Möger Poulsen.

"Med det her princip har man lavet et smuthul, der er så stort, at man rent faktisk udhuler brugen af sociale klausuler. Det er simpelthen ikke godt nok, og jeg er bange for, at vi svigter de unge," siger SFU-formanden.

Det er jo din egen formand (erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen, red.), der er den ansvarlige minister. Er du skuffet over det?

"Det er jeg, og jeg er rigtig ærgerlig over, at der ikke er sket mere på det her område. Derfor vil jeg blive ved med at presse på for det. Også selvom det er mit eget parti, der får modstand," siger Gry Möger Poulsen.

SF: Vi svigter ikke
Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra Annette Vilhelmsen.

SF-formanden har dog tidligere været varm fortaler for sociale klausuler i forbindelse med offentlige udbudsopgaver. Som byrådsmedlem i Kerteminde Kommune stillede hun i 2011 selv et forslag om at indføre sociale klausuler for firmaer, der arbejder for den nordfynske kommune. Og da hun sidste år blev interviewet om sociale klausuler i TV2 News, fastslog hun, at regeringen stadigvæk overvejede tvang, hvis ikke der var andet, der virkede.

SF's ungdomsuddannelsesordfører, Lisbeth Bech Poulsen, afviser dog, at regeringen svigter de unge på erhvervsuddannelserne. Hun henviser til følg-eller-forklar-princippet og understreger, at de statslige ordregivere som udgangspunkt skal bruge de sociale klausuler.

"Hvis de fraviger fra det princip, skal de komme med en meget god forklaring, og på den måde kommer de til at stå til ansvar for ministeren, befolkningen og pressen," siger Lisbeth Bech Poulsen og understreger, at man stadigvæk mangler af få afklaret, hvor langt man kan gå i forhold til den gældende lovgivning.

Hun mener samtidig, at tvungne sociale klausuler er en "rigid løsning", som kan udelukke eksempelvis mindre virksomheder fra at byde ind på offentlige opgaver.

"Derfor svigter vi ikke de unge. Følg eller-forklar-princippet er et styrende princip, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er ment meget, meget alvorligt fra vores side," understreger hun.

Dokumentation

Det står der om sociale klausuler i regeringsgrundlaget:

Alt for mange unge gennemfører ikke deres uddannelse, fordi de ikke kan finde en praktikplads. Regeringen vil skærpe uddannelsesgarantien og sikre praktikpladser, så alle kan afslutte deres erhvervsuddannelse.

Det skal bl.a. ske ved indførelse af sociale klausuler, hvor der ved offentlige udbud laves aftaler om, at leverandøren opretter eller har oprettet et bestemt antal praktikpladser, dog ikke nødvendigvis til den konkrete opgave.

Sociale klausuler skal udformes på en sådan måde, at det ikke udelukker virksomheder, hvor det ikke er relevant at have lærlinge, fra at byde på en opgave af den grund.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Camilla Schwalbe

Chef for Kommunikation og Public Affairs, Novavi
Socialrådgiver

0:000:00